Treinramp Winsum '80 nagenoeg op dezelfde plek

De overeenkomsten zijn angstaanjagend gelijk. Even voor half acht in de ochtend vertrekt op 25 juli 1980 een Blauwe Engel vanaf het station van Winsum naar Sauwerd. De zeer dichte mist zort ervoor dat de machinist niet kan zien wat er op hem af zou komen...
Ramp
Een trein vanuit Sauwerd vertrekt ook op dezelfde tijd naar Winsum. De machinist van de Blauwe Engel kan niets zien. Door het enkelspoor komen de treinen recht op elkaar af, zonder het van elkaar te weten. Ter hoogte van de Borgweg in Winsum botsen ze op elkaar. Het is met negen doden en vele gewonden één van de grootste treinrampen van de Nederlandse geschiedenis.

Treinongeluk woensdag
Het treinongeluk van woensdagmorgen gebeurde ook om half acht 's morgens. Toevallig of niet, ook deze ochtend was het heel mistig. Het ongeval gebeurde enkele honderden meters van waar de treinramp van 1980 plaatsvond. Bij dit ongeluk viel één dode.

Mist
Het is niet bekend hoe het ongeval heeft kunnen gebeuren, maar de politie vermoedt dat de dichte mist weer een rol heeft gespeeld. Het ongeluk gebeurde op een onbewaakte spoorwegovergang op een landweggetje even buiten Winsum.

In 2005, 25 jaar na de treinramp, is een monument onthuld waar de treinramp op beschreven wordt. Het monument staat vlakbij de plek waar woensdagochtend het noodlottig ongeval plaatsvond.
Meer over dit onderwerp:
112 ongeval
Deel dit artikel:

Recent nieuws