College Stad rond: D66, PvdA, VVD en GroenLinks

De stad Groningen krijgt een college van D66, PvdA, VVD en GroenLinks. Dat heeft informateur Hayo Apotheker bekendgemaakt.
Volgens Apotheker is er voor deze coalitie het meeste draagvlak in de gemeenteraad. Dat bleek maandag al tijdens de eerste gesprekken die hij voerde met alle tien partijen. In de tweede ronde op woensdag werd voor hem bevestigd dat deze vier partijen het ook echt met elkaar zien zitten. Maandag of dinsdag zitten ze voor het eerst met z'n vieren bij Apotheker om tafel. Als ook dan blijkt dat de neuzen dezelfde kant op staan, gaan ze de formatie samen in. Dan gaan ze pas echt over de inhoud praten.

Spectrum verschoven
Apotheker: 'Het spectrum is verschoven. De spilfunctie is van de Partij van de Arbeid naar D66 gegaan. Dat wordt door alle partijen erkend. Dat betekent dat je een aantal partijen aan de linkerkant hebt waaruit je moet kiezen. Dat is PvdA en GroenLinks geweest en aan de rechterzijde is dat VVD geworden. Dat hebben de partijen zelf aangegeven.'

Buiten spel
Daarmee staan twee winnaars van de verkiezingen buiten spel. Aan de rechterzijde het CDA en aan de linkerzijde de SP. Die partij won twee zetels en wil graag meebesturen. Nu wacht de SP een rol in de oppositie. Volgens Apotheker was er bij PvdA en D66 geen draagvlak voor een college met de SP: 'De SP is een stevige, winnende partij. Maar als de andere partijen die groter of even groot zijn aangeven een andere richting op te willen en geen brede linkse meerderheidscollege willen, dan is dit het gevolg.'

'Onbegrijpelijk'
Volgens Apotheker is gekeken naar wat D66 de hervormingsagenda noemt; de noodzaak om te dereguleren en om beter contact met de stadjers te krijgen. Fractievoorzitter Jimmy Dijk van de SP noemt de keuze voor een coalitie zonder de SP 'onbegrijpelijk'. Volgens hem 'slaat het nergens op'.

'Veel succes'
Ook het CDA won bij de verkiezingen, maar valt dus af. Fractievoorzitter Anne Kuik van het CDA reageert nuchter: 'We willen als CDA altijd meedenken en meebesturen. Ik wens deze coalitie veel succes de komende jaren. Ben benieuwd hoe ze het allemaal gaan oplossen, vooral de financiën van de stad. We gaan er streng op toezien.' De VVD is tevreden over hoe het informatieproces tot nog toe is verlopen en ziet uit naar de onderhandelingen. Fractievoorzitter Joost van Keulen: 'Ik denk dat dit een coalitie is die hervormingen voortvarend kan aanpakken.' Roeland van der Schaaf van de Partij van de Arbeid zegt de gesprekken 'met vertrouwen tegemoet te zien.' Fractievoorzitter Mattias Gijsbertsen van GroenLinks: ‘Ik denk dat deze combinatie potentie heeft en ik ben benieuwd naar de gesprekken’.

Debat
Het nieuwe college van D66, PvdA, VVD en GroenLinks heeft 22 van de 39 zetels. Komende woensdag is er een debat in de gemeenteraad over het advies van de informateur.Deel dit artikel:

Recent nieuws