Kabelfabriek in Eemshaven stap dichterbij

De bouw van een kabelfabriek in de Eemshaven is een stuk dichterbij gekomen. Het plan van netbeheerder Tennet lijkt haalbaar, nu het kabinet het bedrijf heeft aangewezen als netbeheerder voor windenergie op zee.
De plannen voor de fabriek werden vorige maand al bekend, maar omdat Tennet nog geen zekerheid had van het kabinet viel nog weinig te zeggen over de haalbaarheid ervan. Bij de kabelfabriek kunnen mogelijk 400 mensen aan de slag.

Slag om de arm
Het nieuws over Tennet werd woensdagmiddag bekend gemaakt door voormalig minister Ed Nijpels. Hij deed dat tijdens een bijeenkomst van de noordelijke kustprovincies en Energy Valley. Gedeputeerde Yvonne van Mastrigt (PvdA) is blij met het kabinetsbesluit, maar houdt nog wel een slag om de arm. 'Als ik de berichten mag geloven dan staat niets meer de vestiging van de fabriek in de weg, maar de eerste paal is nog niet geslagen. Het is nu aan de directie van Groningen Seaports om Tennet een aanbod te doen dat ze niet kunnen weigeren.'

Opwinding
Tijdens de bijeenkomst van woensdagmiddag presenteerden de provincies hun plannen voor windenergie op zee. Nijpels sprak als voorzitter van een commissie die erop moet toezien dat de doelstellingen uit nationale energieakkoord worden gehaald. Toen Nijpels openhartig vertelde over het kabinetsbesluit over het plan van Tennet, ontstond er onder de aanwezige Kamerleden en Noordelijke bestuurders de nodige opwinding. Ze hadden het nieuws nog niet eerder gehoord. Nergens voor nodig, zo reageert Nijpels nuchter: 'Het kabinetsbesluit staat al een paar weken op internet. Iedereen had het kunnen zien.'

Goedkoper
Overigens is Nijpels blij met het besluit om Tennet aan te wijzen als netwerkbeheerder op zee: 'In het energieakkoord staat dat de kosten van nieuwe windparken veertig procent lager moeten zijn dan nu het geval is. Met dit besluit komt dat een stuk dichter bij. Stel je voor dat alle bedrijven eigen kabels zouden moeten aanleggen. Dat zou veel duurder zijn.' Of het kabinetsbesluit ook gunstig is voor de vestiging van een kabelfabriek in de Eemshaven kon Nijpels niet zeggen: 'Dat is aan Tennet zelf, daar ga ik niet over.' Bij Tennet was woensdagavond niemand bereikbaar voor commentaar.

Deel dit artikel:

Recent nieuws