Vissers laten haven Lauwersoog links liggen

Steeds meer vissers laten Lauwersoog links liggen, omdat ze grote moeite hebben de haven te bereiken.
Oorzaak is het Westgat, een nauwe doorgang tussen Ameland en Schiermonnikoog. Viskotters die vanaf de Noordzee naar Lauwersoog willen moeten hier langs. Maar het Westgat wordt steeds ondieper, en baggeren is geen optie omdat het om een beschermd natuurgebied gaat. De vissers luiden de noodklok.

De kotters hebben een diepte nodig van zes tot zeven meter om goed de haven binnen te lopen. Het Westgat heeft bij hoog water een diepte van drie tot drieënhalve meter. 'Om zonder schade de haven binnen te lopen hebben we dan ook nog rustig weer, zonder veel deining nodig', aldus visser Bertol Bold. 'Anders raakt de schroef de grond, en hebben we veel schade'. Volgens Bold varen er wekelijks zo'n 100 schepen de haven van Lauwersoog binnen. Daarvan zijn er 30 tot 40 die de diepgang niet vertrouwen en een andere haven kiezen.

Rijkswaterstaat houdt de zaak in samenwerking met de vissers nauwlettend in de gaten en past de markering van de vaarweg zo nodig aan. Maar baggeren of zuigen behoort voorlopig niet tot de opties.
Deel dit artikel:

Recent nieuws