Onderzoek naar faillissementsfraude Norder

Zakenman Jans Norder uit Oude Pekela heeft bij de faillissementen van zes BV’s een slagveld achtergelaten. Curator Peter Bakker concludeert dat er met bezittingen is geschoven tussen verschillende BV’s.
Als gevolg daarvan hebben schuldeisers het nakijken. Het gaat daarbij om een totaalbedrag van 20 miljoen euro. Dat blijkt uit de faillissementsverslagen van de curator.

Onderzoek
Bakker geeft in dit stadium nog geen toelichting. Hij wil eerst de oorzaak van de faillissementen en de rol van Norder daarin nader onderzoeken. Daaruit moet blijken of sprake is van faillissementsfraude.

De meeste BV’s van Norder waren verbonden aan het Canon Business Center in de stad Groningen. Dat opende vorig jaar een nieuw pand aan de Hooghoudtstraat. De bouw lag lange tijd stil door onenigheid met de aannemer. Canon Nederland heeft inmiddels de banden met Norder verbroken en zet zelf de activiteiten voort.

Imperium

Het imperium van Norder was opgebouwd uit een tiental BV’s. Volgens de curator waren het groepsondernemingen die vanuit dezelfde bedrijfspanden werkten. Ook liepen in het dagelijks leven en bij de administratie de zaken door elkaar, zo staat in de faillissementsverslagen.

Vorig jaar augustus zijn volgens de curator de activa van de hoofdactiviteiten, zeg maar de bezittingen, overgeheveld naar andere BV’s. De schulden bleven over in twee BV’s: Business Imaging Solutions BV (BIS) en Business Imaging Solutions Service BV (BISS). Die gingen vervolgens failliet, waardoor de schuldeisers naar hun geld kunnen fluiten.

Ook heeft de onderneming volgens de curator auto’s en mobiele telefoons buiten de faillissementen gehouden. De fiscus is de grootste schuldeiser.

Toegang geweigerd
Verder meldt Bakker dat hij belemmerd is door Norder bij de afwikkeling van de faillissementen. Zo werd hem de toegang tot panden geweigerd. Ook kreeg hij nauwelijks informatie en werd hem geen blik in de administratiesystemen gegund.

Uiteindelijk heeft de curator een verzoek tot gijzeling van Norder bij de rechtbank ingediend. Daarna kwam er wel informatie los.

BV Veendam
Jans Norder is bekend van de BV Veendam, die hij ooit stevig financieel ondersteunde. Dat leidde uiteindelijk tot rechtszaken met het toenmalig bestuur, omdat de zakenman zijn afspraken niet na zou komen.

Norder maakt geen gebruik van de hem geboden mogelijkheid om te reageren.
Deel dit artikel:

Recent nieuws