Schroor formateur nieuw college Stad

D66-wethouder Ton Schroor is aangesteld als formateur van het nieuwe college in Groningen. De inhoudelijke gesprekken tussen D66, PvdA, VVD en GroenLinks beginnen donderdagmorgen om elf uur in horecagelegenheid Silo Today.
Onderhandelingen
De keuze voor Ton Schroor als formateur is weinig verrassend. D66-fractievoorzitter Jetze Luhoff had eerder al aangegeven zich tijdens de onderhandelingen meer op de inhoud te willen richten dan op het proces van de formatie. De verwachting is dat de onderhandelingen een aantal weken duren.

Paarsplus-coalitie
Het formatieproces in Groningen begon vorige week maandag. Onder leiding van informateur Hayo Apotheker (D66) werden gesprekken gevoerd met alle partijen, wat resulteerde in een advies voor een paarsplus-coalitie.

SP kritisch op coalitie
In de Groninger gemeenteraad werd woensdagmiddag nog gedebatteerd over het advies, maar dit leidde niet tot nieuwe inzichten. De SP was als één van de weinige partijen echt fel. De partij vindt het onterecht dat ze als één van de winnaars van de verkiezingen buitenspel is komen te staan. De fractie maakt zich op voor een rol in de oppositie: 'Toen we in het college zaten, kregen we vaak te horen dat we als oppositiepartij te werk zijn gegaan. Nou, als men dat zo ervaart, kan het gemeentebestuur haar borst nat maken', aldus fractievoorzitter Jimmy Dijk in het debat.

Te weinig draagvlak
In reactie op de kritiek van de SP zei Hayo Apotheker dat er simpelweg te weinig draagvlak is voor een coalitie met de socialisten. De beschuldiging dat dit besluit al viel na één gesprek verwierp hij: 'Ik heb in totaal 14 gesprekken gevoerd, op basis van die gesprekken heb ik mijn oordeel gevormd'.

Nog meer kritiek
Ook het CDA en de ChristenUnie uitten kritiek. Inge Jongman van de ChristenUnie vindt dat Apotheker bij zijn keuze voor de makkelijke weg is gegaan: 'De snelkookpan is gebruikt in plaats van slow cooking'. Dezelfde mening heeft Anne Kuik van het CDA, ook zij vindt dat Apotheker andere alternatieven te snel ter zijde heeft geschoven. Maar Apotheker hield vast aan zijn advies: 'Geen enkel ander alternatief komt in de buurt van het draagvlak van paarsplus', aldus de informateur die het stokje nu overgeeft aan zijn partijgenoot Ton Schroor.
Meer over dit onderwerp:
gr14
Deel dit artikel:

Recent nieuws