Geen kavel verkocht in Blauwestad; opnieuw miljoenenverlies

De provincie Groningen moet opnieuw miljoenen afboeken op het nieuwbouwproject Blauwestad bij Winschoten. Deze keer gaat het om een bedrag van 4,5 miljoen euro.
De afboeking is noodzakelijk vanwege de teleurstellende marktomstandigheden. Eerder werd al een bedrag van 30 miljoen afgeschreven op het zieltogende project.

Tegenvaller

Zo werd in het afgelopen jaar geen enkele bouwkavel verkocht, terwijl in de begroting was uitgegaan van een verkoop van vijf kavels. Gedeputeerde Henk Staghouwer (CU): 'Het is een tegenvaller, maar bijzonder is het niet. We zien het overal om ons heen. Ook Blauwestad ontkomt niet aan de aanhoudende malaise op de woningmarkt, mede omdat het gebied voor de bovenkant van het bouwsegment is'.

Reserves

Het geld dat nodig is om de afboeking te financieren komt uit de algemene reserves. Bij de presentatie van de voorjaarsnota wordt pas duidelijk of de problemen voor Blauwestad ook gevolgen heeft voor andere beleidsterreinen. Gedeputeerde William Moorlag (PvdA): 'De komende zes weken gaan we hiermee aan de slag. De term uitdagende functie in onze functieomschrijving zullen we opnieuw moeten waarmaken.'

Hoop

Voor Blauwestad hoopt het provinciebestuur in 2014 op betere cijfers. Gedeputeerde Staghouwer: 'Van de drie kavels die we voor dit jaar hebben ingeboekt, is er nu één verkocht. Dat biedt hoop. Bovendien gaat de ontwikkeling van het gebied gewoon door. Het havenkwartier is nieuw, en we zijn bezig met de aanleg van een nieuw kanaal ten noorden van Blauwestad.'

Creatief

Om de verkoop van kavels te stimuleren, studeert het provinciebestuur op 'creatieve oplossingen'. Daarbij wordt nadrukkelijk gekeken naar de invoering van een erfpachtconstructie waarbij de kavelprijs over een langere termijn kan worden uitgesmeerd. Vooral voor kopers van kavels rond het half miljoen zou dit voordelig kunnen zijn.