Geen vervolging agent die koeienvriendje doodschoot

De politieagent die op 9 december vorig jaar in Marum het damhert doodschoot wordt niet vervolgd. Al heeft de agent de Flora- en Faunawet overtreden door het beschermde dier neer te schieten, justitie vindt strafrechtelijke vervolging een te zwaar middel.
Dat heeft de officier van justitie dinsdag per brief laten weten aan Egber Prins uit Oostwold. Prins deed in december aangifte nadat het 'koeienvriendje' was doodgeschoten.

Verkeersgevaar
Het damhert hield al langere tijd een aantal koeien in een wei nabij Marum gezelschap. Volgens de politie vormde het dier een gevaar voor de verkeersveiligheid omdat het zomaar de snelweg A7 zou kunnen oversteken. Pogingen het hert te verjagen mislukten telkens en daarom maakte de politie met een jachtgeweer een eind aan het leven van het dier. Daar was een ontheffing voor nodig, die echter nog niet was verleend.

Afweging
Justitie vindt dat de politie een juiste afweging heeft gemaakt door de verkeersveiligheid voorop te stellen. 'Andere mogelijkheden tot ingrijpen zijn overwogen, maar als niet effectief beoordeeld', aldus justitie. Provincie en politie hebben inmiddels afspraken gemaakt om situaties als met het damhertje te voorkomen.

'Onbegrijpelijk'
Egber Prins vindt het 'onbegrijpelijk' dat justitie de schietende agent vrijuit laat gaan. Hij gaat bij het Gerechtshof in Leeuwarden in beroep tegen de beslissing. 'Justitie erkent dat de wet is overtreden, maar stelt geen vervolging in. Dat gaat niet samen', reageert Prins. 'Ik vind dat de politie hier niet zo mee weg kan komen.'
Deel dit artikel:

Recent nieuws