Provincie moet natuurvergunning kolencentrale opnieuw aanpassen

De drie noordelijke provincies en staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) krijgen een half jaar de tijd om de natuurvergunning voor de kolencentrale van RWE/Essent in de Eemshaven aan te passen. Dat heeft de Raad van State woensdagochtend bepaald.
Duitse gemeenten en 21 milieu-organisaties hadden bij de hoogste bestuursrechter van Nederland bezwaar aangetekend tegen de door de provincie aangepaste natuurvergunning.

Uitstoot stikstof en kwik niet goed onderzocht
De Raad van State concludeert dat de gevolgen van de toename van stikstofuitstoot en kwik niet goed in kaart zijn gebracht. Volgens de tussenuitspraak moet dat alsnog gebeuren. Het gaat dan om de stikstofneerslag op de Natura 2000-gebieden Lieftinghsbroek en Drouwenerzand, en om de kwikuitstoot op de Waddenzee.

Conclusie: centrale kan uiteindelijk in bedrijf
Uit de uitspraak kan de conclusie worden getrokken dat de natuurvergunning met enig uitstel toch kan worden goedgekeurd en dat de kolencentrale, die een kleine drie miljard euro kostte, uiteindelijk kan gaan produceren.

Herkansing
De strijd tegen de kolencentrale duurt al jaren. In 2011 werd de natuurvergunning al eens vernietigd. De vergunning is vervolgens aangepast. Daarbij werden onder meer extra maatregelen genomen in natuurgebieden zoals Fochteloërveen in Drenthe als compensatie voor de uitstoot van de centrale. Voor de milieu-organisaties was dit aanleiding om de nieuwe natuurvergunning ook voor vernietiging aan de Raad van State voor te dragen. Zover komt het dus niet: de provincie Groningen en staatssecretaris Dijksma krijgen met deze uitspraak een herkansing om opnieuw te sleutelen aan de natuurvergunning voor de kolencentrale.

Greenpeace teleurgesteld
De kolencentrale van RWE/Essent draait al proef. In juli zou de productie starten. De kans is groot dat de milieu-organisaties gaan eisen dat de centrale in afwachting van de aanpassing van de natuurvergunning nog niet opstart. Greenpeace heeft inmiddels teleurgesteld gereageerd op de uitspraak van de Raad van State.
Deel dit artikel:

Recent nieuws