Geen nachttreinen vanuit de Randstad naar Groningen

Groningen vist achter het net als het gaat om latere treinen vanuit de Randstad naar Noord-Nederland. Dat blijkt uit de concept-ontwerpconcessie die vandaag bekend is gemaakt door staatssecretaris Mansveld (PvdA). De concessie voor de NS loopt over een periode van tien jaar en wordt na de zomer definitief vastgesteld.
Opdracht
Een meerderheid in de Tweede Kamer gaf Mansveld eerder nog de opdracht met de NS in gesprek te gaan over de nachttreinen naar Groningen, maar blijkbaar zonder resultaat. Een woordvoerder van de NS laat in een reactie weten dat de reizigersstroom naar Groningen onvoldoende is om nachttreinen te laten rijden. Ook zou er onvoldoende materieel zijn om de treinen ook na 1:00 uur vanuit de Randstad naar Groningen te laten rijden.

'Geen groot punt'
Het Groningse VVD-Kamerlid Betty de Boer heeft begrip voor het voornemen om geen nachttreinen naar Groningen te laten rijden: 'Zo dik is de nachtelijke stroom reizigers naar Groningen niet. Als het Noorden dit echt wil dan moeten we misschien zelf een bijdrage leveren. In het debat zal ik er nog eens naar vragen, maar echt een groot punt is dit hier niet', zegt het kamerlid met vervoer in haar portfeuille.

Wel nachttreinen andere steden
Overigens komen er wel latere (nacht)treinen in het weekend vanuit de Randstad naar steden daarbuiten. Tot 1:00 's nachts rijdt de NS door naar onder meer Zwolle, Deventer, Haarlem en Dordrecht. De komende maanden wordt de concept-concessie door de staatssecretaris besproken met consumentenorganisaties. Na de zomer volgt de afrondende behandeling in de Tweede Kamer.
Deel dit artikel:

Recent nieuws