Raad Oldambt akkoord met extra miljoenen voor De Klinker

De gemeenteraad in Oldambt is woensdagavond akkoord gegaan met een extra budget van drie miljoen euro voor De Klinker.
Op de VCP en Oldambt Aktief na vindt de politiek dat het cultuurhuis in Winschoten moet worden afgebouwd.

Volgens burgemeester Pieter Smit is de afbouw met de nieuwe aannemer Rottinghuis gegarandeerd. Simon Benus Bouw BV was 'op de Klinker na een gezond bedrijf' en ging in maart failliet. Volgens Smit neemt aannemingsbedrijf VolkerWessels de werkzaamheden van dochterbedrijf Rottinghuis over, mocht er toch iets onverwachts met de nieuwe bouwer gebeuren.

Rekenkamer
Jurrie Nieboer van de de Partij voor het Noorden deed tijdens het debat de suggestie om na het afbouwen van de Klinker de Rekenkamer opdracht te geven om het hele dossier te onderzoeken. Burgemeester Smit vond het een goede suggestie. Hij zegde Geert van der Wal (CDA) vervolgens toe om de raad de komende tijd elke maand op de hoogte te houden van de stand van zaken. 'In het openbaar', voegde Van der Wal er aan toe. 'We doen dit niet meer achter gesloten deuren.'

Meerderheid
De avond begon met een lange serie vragen en antwoorden, maar al vooraf was duidelijk dat de meerderheid van de raad akkoord zou gaan met het voorstel van b en w om de portemonnee te trekken. Tegen het einde van het debat kruisten de partijen onderling nog de degens.

'U bent zo stil'
Zo probeerde D66 de SP uit de tent te lokken. 'U bent zo stil', zei fractievoorzitter Johnny de Vos tevergeefs tegen Martin Viel. De SP-voorman die voor de verkiezingen zei 'geen dubbeltje extra naar de Klinker' beperkte zich tot het stellen van twee vragen en het voorlezen van een stemverklaring en een persbericht van de nieuwe coalitie. 'We hebben veel schriftelijke vragen gesteld', verklaarde Viel zijn zwijgzame houding tijdens het debat. 'Raar', zei De Vos. 'Hier in de raadszaal, in het openbaar, moet je tekst en uitleg geven. Ook naar je kiezers.'

Postmus
De PvdA, ChristenUnie en PvdA vielen Pieter Postmus van Oldambt Aktief aan op zijn woordkeuze. Hij zei dat het faillissement van aannemer Simon Benus het college 'wel goed uit kwam'. Zijn motie van wantrouwen tegen het college, ingediend samen met de VCP, kreeg geen steun.
Deel dit artikel:

Recent nieuws