'Exceptionele' steppekiekendief bouwt nest in Oldambt

In Oldambt, in de omgeving van Finsterwolde, broedt een steppekiekendief. Dat is uniek voor Nederland. Normaal broedt de vogel in landen als Finland, Oekraïne, Rusland of Kazachstan.
Bijzonder
Ben Koks van de Werkgroep Grauwe Kiekendief noemt de komst van deze vogel 'exceptioneel en heel bijzonder'. De steppekiekendief is nauwe familie van de grauwe kiekendief. Die soort broedt al jaren in het gebied. Maar een broedende steppekiekendief is nog nooit in Nederland gesignaleerd.

Waarschijnlijk is deze mannetjesvogel hier beland, omdat hij op zoek was naar een vrouwtje. Daarbij kwam hij de broedpopulatie grauwe kiekendieven tegen. 'Hij is jong', zegt Koks, 'en weet nog niet goed het onderscheid tussen een steppekiekendief en een grauwe kiekendief.'

Maatregelen
Burgemeester Pieter Smit van Oldambt overweegt verkeersmaatregelen te treffen, om te voorkomen dat het nest wordt verstoord. Zo komen er onder meer parkeerplaatsen waar vogelliefhebbers op veilige afstand hun auto kunnen neerzetten. Ook plaatst de gemeente borden waarop staat dat auto's op bepaalde plekken niet mogen stoppen, om de vogel zoveel mogelijk met rust te laten.
Deel dit artikel:

Recent nieuws