College Stad: koopzondagen, economie en armoedebestrijding

Meer geld voor de economie en de bestrijding van jeugdwerkloosheid; meer koopzondagen, gekoppeld aan evenementen in de binnenstad en opnieuw bezuinigingen in de eigen organisatie. Dat zijn de belangrijkste punten uit het principeakkoord van de beoogde Paarsplus-coalitie in Groningen, zo melden bronnen aan RTV Noord. Donderdagavond werden de betrokken raadsfracties geïnformeerd.
'Voor de verandering'
Het motto van het collegeprogramma van D66, PvdA, GroenLinks en VVD is 'Voor de verandering'. Ingewijden spreken van een 'evenwichtig akkoord met ruimte voor zowel liberaal als sociaal beleid'. Zo wordt er niet getornd aan het door staatssecretaris Jetta Klijnsma beschikbaar gestelde geld voor armoedebestrijding. Over dit onderwerp werd in de verkiezingscampagne fel gedebateerd, met name D66 en VVD wilden het geld ook inzetten voor onderwijs.

Investeringen
Ook voor de zorg komt meer geld, jaarlijks 2,1 miljoen euro. Het nieuwe college zet ook vol in op het herstel van de economie en de woningmarkt. Voor het aanjagen van de economie komt jaarlijks een bedrag van 2,5 miljoen euro.

Het geld voor de investeringen komt uit ombuigingen bij verschillende beleidsterreinen. Zo zijn er besparingen op onderhoud en wordt de vervanging van het Herewegviaduct uitgesteld. Ook is er de komende jaren geen prijscompensatie voor loon- en prijsstijgingen. Vooral afdelingen binnen de gemeente krijgen hiermee te maken. Daarnaast wordt ICT in toekomst uitbesteed.

Gebiedsgerichte aanpak
Nieuw is de gebiedsgerichte aanpak van problemen, waarbij maatwerk per wijk de norm wordt. Volgens de partijen is dit efficiënter en dus goedkoper. Bovendien moet de gebiedsgerichte aanpak zorgen voor meer betrokkenheid bij wijkbewoners. Ook komen er wijkwethouders.

Vrijdagmiddag geven de onderhandelaars en de beoogde wethouders een persconferentie waar ze alle plannen uit de doeken doen.

Lees ook: Namen en rugnummers van de wethouders in Stad
Meer over dit onderwerp:
gr14
Deel dit artikel:

Recent nieuws