Zeldzame steppekiekendief heeft 'het' gedaan

© André Boven
Alles wijst erop dat de voor Nederland unieke steppekiekendief bij Finsterwolde deze zomer voor nageslacht gaat zorgen.
De roofvogel heeft zijn nest afgebouwd en uit observaties blijkt dat hij zeer bedreven is in het vangen van prooidieren. Maar wat belangrijker is: hij valt in de smaak bij de vrouwelijke grauwe kiekendieven.

Copulatie met eigen ogen gezien

Het is de unieke gast gelukt om vrouwtjes mee te lokken naar zijn nest. Ben Koks van de werkgroep Grauwe Kiekendief zegt dat hij de steppekiekendief heeft zien paren met een grauwe kiekendief. Hij spreekt van een 'hoop gefladder en een bruine vogel onder en een grijze er bovenop'.

Wachten op de eieren

Hoogstwaarschijnlijk wordt volgende week duidelijk of de amoureuze escapades van de steppekiekendief succesvol zijn geweest. Als de paring gelukt is, moeten er dan eieren in het nest liggen. Koks verwacht dat de nakomelingen qua uiterlijk en gedrag kenmerken van beide soorten zullen hebben. Het is nog de vraag of de jongen later in staat zullen zijn zichzelf voort te planten.

Extra verkeersmaatregelen

De zeldzame vogel blijft veel mensen naar Oost-Groningen trekken. De gemeente Oldambt heeft extra verkeersmaatregelen genomen om toeschouwers op een veilige afstand te houden om de vogel zo weinig mogelijk te verstoren. Omdat blijkt dat een aantal mensen zich daar niets van aantrekt, wordt er vanaf vrijdag strenger gecontroleerd. Ook worden er extra verkeersborden geplaatst.