Onduidelijkheid over ingestorte boerderij Bedum

Een grotendeels ingestorte boerenschuur aan de Ter Laan in Bedum houdt de gemoederen bezig in het dorp. Bewoners van de bijbehorende boerderij zijn uit voorzorg geƫvacueerd.
Buurtbewoners en Algemeen Plaatselijk Belang Bedum maken zich zorgen en hebben veel vragen over de situatie. Het is niet duidelijk waardoor de schuur dit weekend instortte. De gemeente Bedum en de NAM doen hier geen mededelingen over.

Buurtbewoners en Algemeen Plaatselijk Belang willen graag weten of de instorting door de aardbevingen komt. De boerderij staat in een gebied waar veel schademeldingen zijn gedaan in verband met de gaswinning door de NAM. Ook zijn er in de buurt andere woningen ontruimd.

Zorgen
Volgens Henk van der Velde, voorzitter van Algemeen Plaatselijk Belang Bedum zijn er al lange tijd zorgen over woningen die aardbevingsschade hebben. Onlangs gaven buurtbewoners op de algemene ledenvergadering aan zich zorgen te maken over de aardbevingsbestendigheid van woningen. Ook werden er vragen gesteld over de al ontruimde woningen. Zo is bijvoorbeeld niet duidelijk wat er met de monumentale boerderij De Haver in Onderdendam gaat gebeuren. Ook een andere woning aan de Ter Laan staat leeg.

Buurt
Buurtbewoners zijn ook ongerust. Thea Hummel heeft niet gezien wat er precies is gebeurd bij de boerderij even verderop, maar ze is wel ongerust. 'We maken ons wel druk, want een boerderij vlakbij stort in', vertelt Hummel. 'Wij hebben zelf gelukkig geen grote schade, maar de aardbevingen worden wel krachtiger'. Het lijkt Hummel heel erg om haar huis te moeten verlaten. 'Het woont hier prachtig'.

Spreekuur
Algemeen Plaatselijk Belang Bedum wil een spreekuur voor de dorpelingen organiseren. 'Dan kunnen mensen hun frustratie, zorgen of problemen met ons delen', aldus voorzitter Henk van der Velde. De dorpsvereniging wil eventueel ook bemiddelen tussen de instanties als dat nodig is. 'We moeten de problemen aan de kaart blijven stellen'.

Asbest
Bij het instorten van de boerenschuur aan de Ter Laan zijn asbestplaten naar beneden gekomen. Het vrijgekomen asbest wordt verwijderd.
Deel dit artikel:

Recent nieuws