Dag van de waarheid voor kleine scholen

Het zijn spannende tijden voor veel ouders met kinderen op kleine basisscholen in Noord-Groningen. Openbare scholengemeenschap Lauwers en Eems maakt vanaf woensdagavond bekend welke scholen dichtgaan.
Voor Montessori-basisschool De Getijden in Pieterburen is het doek gevallen. Woensdagavond kregen de ouders van de leerlingen te horen dat de school gaat sluiten per augustus 2015.

Schoolbestuur Lauwers en Eems ziet geen toekomst meer voor de school omdat het aantal leerlingen volgens de prognoses blijft dalen. Eerdere reddingspogingen van ouders hebben niet mogen baten. Lauwers en Eems wil het Montessori-onderwijs onderbrengen bij de Octopus in Eenrum.

Boos
Ouders hebben boos gereageerd op het besluit en vinden dat het schoolbestuur geen goede redenen geeft om de school te sluiten. Lauwers en Eems heeft volgens de ouders laten weten de kwaliteit van het onderwijs niet te kunnen garanderen. Directeur-bestuurder Marianne Volp-Kortenhorst wil verder niet reageren.

Den Andel
Donderdagavond is er ook een ouderavond op OBS de Holm in Den Andel. De ouders krijgen dan te horen wat het schoolbestuur daar van plan is. Volgende week is er ook een bijeenkomst bij OBS de Schutsluis.

Begin dit jaar maakte Lauwers en Eems, alsmede de christelijke scholengemeenschap VCPO Noord Groningen, bekend dat het basisonderwijs in de regio op de schop moet. VCPO bekijkt ook welke scholen moeten worden gesloten.

Kwaliteit
Uit gesprekken met ouders, bestuurders en leerkrachten blijkt dat scholen minimaal tachtig leerlingen moeten hebben en liever nog tweehonderd. Dat is nodig om goede kwaliteit onderwijs te kunnen leveren. CBS de Haven in Onderdendam heeft ook al te horen gekregen dat de school een sluiting boven het hoofd hangt.

Op dinsdag 10 juni maken de schoolbesturen bekend wat de totale plannen zijn met de scholen in Noord-West Groningen.
Deel dit artikel:

Recent nieuws