Chemische brand Eemshaven verzwegen door autoriteiten

Is Groningen in 2007 bij een chemische brand in de Eemshaven ontsnapt aan een grote ramp? Klaas Tol uit Volendam is ervan overtuigd dat Noord-Groningen door het oog van de naald is gekropen. Volgens de autoriteiten was er weinig gevaar voor de omgeving.
Het gaat om een zeven dagen durende brand in een forse partij magnesiumslakken op het terrein van recyclingbedrijf Theo Pouw in de Eemshaven. Klaas Tol werd destijds als specialist ingehuurd om de brand te bestrijden. Volgens hem hadden een deel van dat gebied en de Duitse kuststreek van de kaart geveegd kunnen worden.

Tol is 72 uur in touw geweest om de heftige Eemshaven-brand te bestrijden. Hij kreeg hulp van een handjevol personeelsleden van Pouw. Zij bevestigen zijn verhaal.

Gevaarzetting gering
De betrokken autoriteiten stellen op hun beurt dat de inwoners van omliggende plaatsen als Oudeschip, Roodeschool en Delfzijl geen risico hebben gelopen. In een schriftelijke verklaring zegt de provincie dat er destijds geen aanleiding was naar buiten te treden. 'De gevaarzetting was zeer gering en de dichtstbijzijnde bewoning was op een zo grote afstand dat actieve berichtgeving niet is overwogen.'

De reconstructie van de chemische brand in de Eemshaven is donderdagavond op TV Noord te zien.
Deel dit artikel:

Recent nieuws