Zwijgende overheid, domme burgers

Communicatie is een mooi vak. Je raakt er nooit over uitgesproken. Overheden worstelen sinds er overheden zijn met de vraag wat ze de burgers moeten vertellen.
Want hoewel de overheden er zijn voor en door het volk lopen de belangen niet altijd gelijk op. Het wordt interessant als overheden niet willen dat de burgers iets weten.

Vroeger was dat niet zo heel moeilijk. Nieuws ging via de dorpsomroeper en als er genoeg brood en spelen waren dan morde het volk niet. Onverkwikkelijke zaken werden verzwegen en geen haan die er naar kraaide.

Maar sinds de drukpers, de telegraaf en meer recent internet is dat een stuk lastiger. Burgers zijn goed geïnformeerd en willen dat ook zijn. De media spelen daarbij een grote rol. Want gek genoeg (ik begrijp dat echt niet) wordt er nog steeds geprobeerd over belangwekkende zaken te zwijgen.

Neem bijvoorbeeld de magnesiumbranden in de Eemshaven in 2007. Nu pas komt naar buiten dat daar iets opmerkelijks is voorgevallen. Zie ook de zeer goed gedocumenteerde reconstructie van onderzoeksverslaggever Goos de Boer.

De instanties doen hun best om net te doen of het allemaal heel erg meeviel. “Actieve berichtgeving is niet overwogen”, laat de provincie schriftelijk weten. Dat kan natuurlijk nooit. Als het niet eens is overwogen is dus vooral geprobeerd het te verzwijgen.

De destijds ingeroepen blusspecialist, een Volendammer die Tol heet vanzelfsprekend, houdt van de overtreffende trap. Maar hij heeft verstand van zaken en volgens hem zijn Groningen, Friesland, Drenthe en Nedersaksen aan een enorme ramp ontsnapt. De geraadpleegde geleerde brengt dat doemscenario tot veel kleinere proporties terug.

Hoe het ook zij, er was beslist wat aan de hand. De brand was op het terrein van Theo Pouw, een van de trekkers van de economische ontwikkelingen in de Eemshaven. De inwoners van Oudeschip hebben enorme knallen gevoeld en gehoord. Het duurde dagen voordat de brand was geblust. En de woordvoerder van de brandweer ontkent dat er destijds een uitruk is geweest. Dus, er is een grote magnesiumbrand en de brandweer rukt niet uit. Je gelooft soms je oren niet.

“Er is geen actieve berichtgeving overwogen”. Dank je de koekoek. Er is overwogen om oorverdovend stil te blijven. Kennelijk diende dat een belang. De inwoners van Oudeschip, Groningen, Friesland, Drenthe en Nedersaksen weten bijna zeven jaar later nog steeds niet wat er precies is gebeurd. De brandweer was niet bij de brand en een Volendammer met verstand van magnesiumbranden betwijfelde tijdens het dagenlange blussen of hij ooit zijn familie weer zou zien.

In een democratie is het onacceptabel om je neer te leggen bij een zwijgende overheid die de burgers dom wil houden. Bijna ramp of niet, het wordt tijd dat opening van zaken wordt gegeven. Oftewel dat wel “actieve berichtgeving wordt overwogen”. Wij helpen graag een handje.

Mischa van den Berg
Hoofdredacteur RTV Noord.

Meer over dit onderwerp:
blogs opinie
Deel dit artikel:

Recent nieuws