Scholen in Noord-Groningen bundelen krachten tegen sluiting

Medezeggenschapsraden van basisscholen in Noord-Groningen gaan de krachten bundelen. Ze willen voorkomen dat kleine scholen op het platteland verdwijnen.
Verstrekkende gevolgen

'We willen met de ouders actievoeren en laten zien hoe belangrijk een kleine school is voor een dorp', aldus Koos Koerts van cbs De Haven in Onderdendam. 'Hier zit het Hoogeland niet op te wachten. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor de dorpen, de kinderen en de leerkrachten.' Koerts wil binnenkort de hoofden bij elkaar steken om een actieplan te maken. Er is door de actievoerders al een website gemaakt:
.

Acties

Ouders van cbs De Haven houden ondertussen een petitie om een 'beter en meer betrouwbaar' inzicht te krijgen in toekomstige leerlingenaantallen. Uit prognoses van schoolbestuur VCPO Noord-Groningen blijkt dat De Haven op den duur te weinig leerlingen heeft om open te blijven en kwalitatief goed onderwijs te bieden.
Verder gaan leerlingen tijdens de avondvierdaagse met zelfgemaakte T-shirts lopen. Hierop is te lezen waarom de kinderen graag willen dat de school openblijft. Tot slot zoeken de ouders het hogerop en gaan ze in gesprek met de Raad van Toezicht van VCPO Noord-Groningen.

Lauwers en Eems

Ook schoolbestuur Lauwers en Eems is van plan kleine scholen te sluiten. Zo hebben ouders in Pieterburen en Den Andel te horen gekregen dat hun school gaat sluiten. Begin juni presenteren de beide schoolbesturen de definitieve plannen voor de scholen in Noord-Groningen.