Boerderij Middelstum als eerste gesloopt in aardbevingsgebied

Een boerderij in Middelstum is zo zwaar door de aardbevingen getroffen, dat het gesloopt moet worden. Volgens de NAM kan het pand niet meer gered worden. Op dezelfde plek wordt na de sloop een nieuw huis gebouwd.
Het gaat om een boerderij in het buitengebied van Middelstum. De bejaarde bewoners werden vorig zomer al door de NAM geëvacueerd omdat het te gevaarlijk werd. Het was het eerste huis in Noordoost-Groningen dat werd ontruimd. Later zijn daar nog vier woningen bijgekomen in 't Zandt, Bedum, Lageland en vorige week Garrelsweer.

Nachtmerrie
Voor de bewoners, beiden achter in de zeventig, is het een nachtmerrie. Ze willen niet in publiciteit , maar laten wel weten dat het hen heel zwaar valt. De NAM regelde vorig zomer alternatieve huisvesting voor ze. De bewoners vertoeven toch nog regelmatig op de onveilige boerderij, omdat ze geen afscheid kunnen nemen van hun vertrouwde plekje.

Accepteren
Het oudere echtpaar woont er al ruim 34 jaar. Het kost veel moeite te accepteren dat er niets anders op zit dan de sloop van hun zo geliefde huis te accepteren. Verder laten ze weten het vervelend te vinden dat het allemaal zo lang duurt. Ook de sloop en nieuwbouw gaan veel tijd kosten. 'En dan pas krijgen we eindelijk weer onze rust terug,' zegt de heer des huizes tegen RTV Noord.

Kosten
Het is nog onduidelijk hoelang de sloop en nieuwbouw gaan duren. De NAM wil niet zeggen wat het gaat kosten. Uitgangspunt is dat de bewoners er geen geld bij inschieten.

De NAM is nog in onderhandeling met de bewoners van vier andere panden die ook zijn ontruimd omdat het te gevaarlijk is. Eerder werd ook al een monumentaal pand in Onderdendam door de NAM aangekocht.
Deel dit artikel:

Recent nieuws