'Ook aardbevingen dichter onder bodem'

Aardbevingen als gevolg van gaswinning doen zich niet alleen op drie kilometer diepte voor.

Uit een intern rapport van het KNMI blijkt dat zich bij Middelstum in de jaren negentig ondiepe bevingen hebben voorgedaan.Tot nu toe wordt er vanuit gegaan dat aardbevingen onder de noordelijke bodem zich op een diepte van drie kilometer afspelen. De vele bevingen van de afgelopen tijd in Groningen hebben zich volgens een overzicht van het KNMI ook op die diepte afgespeeld.

Schade
Bevingen dichter onder de bodem kunnen meer schade veroorzaken, doordat bij ondiepe breuken de vrijgekomen energie een kortere weg aflegt. Dat zou ook kunnen verklaren dat lichte aardschokken in een groot gebied worden gevoeld, zoals onlangs bij een lichte beving in Sappemeer.

Seismoloog Bernard Dost van het KNMI bevestigt dat in 1994 bevingen op minder dan een kilometer diepte in de buurt van Middelstum zijn gemeten. Maar het is volgens hem maar de vraag of die informatie klopt, omdat er in die jaren nog geen goede meettechnieken waren.

Geofoons
Dost verwacht binnenkort meer duidelijkheid over de exacte dieptes van de bevingen. Het gaat daarbij om de informatie van geofoons, die door de NAM zijn geplaatst bij gaslocaties in Westeremden en Zeerijp.

Het KNMI liet overigens enige tijd geleden weten dat de dikke zoutlagen in de Groningse bodem de aardschokken dempen. Bevingen op minder dan een kilometer diepte zitten boven die zoutlagen.
Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok
Deel dit artikel:

Recent nieuws