Moorlag blijft bij uitlatingen over spoor naar Stadskanaal

Het provinciebestuur verwacht in het najaar duidelijkheid over de mogelijke investering in een nieuwe spoorverbinding tussen Veendam en Stadskanaal.
Geld intrekken
De afgelopen dagen ontstond commotie naar aanleiding van uitspraken van gedeputeerde William Moorlag (PvdA). Die zei onlangs in Provinciale Staten dat het provinciebestuur het gereserveerde geld voor de spoorlijn mogelijk intrekt als andere partijen niet over de brug komen.

'Vaart maken'
Moorlag blijft bij zijn uitlatingen en zal zijn standpunt binnenkort toelichten aan het gemeentebestuur van Stadskanaal, die maandag opheldering eiste. Moorlag: 'Wat ik heb willen stellen is dat een aantal verkeerskundige projecten niet obstakelvrij zijn. Beheer, onderhoud en exploitatie voor de spoorlijn naar Stadskanaal is nog niet rond. Daarin moeten andere partijen ook stappen zetten. We moeten vaart maken, want voor het beschikbare Rijksgeld geldt als voorwaarde dat we dit voor 2020 uitgeven'.

Andere beheerder
De mogelijke investering in het spoor tussen Veendam en Stadskanaal wordt betaald met geld uit de compensatiepot van het niet doorgaan van de Zuiderzeelijn. De komende maanden wordt onderzocht of andere partijen extra geld willen bijdragen in beheer en exploitatie van de spoorlijn. Gedeputeerde Mark Boumans (VVD) voert daarover gesprekken met onder meer het Rijk, ProRail en Arriva: 'We kijken bijvoorbeeld naar het beheer van de spoorlijn. Nu vallen alle lijnen in Nederland nog onder beheer van ProRail, misschien kan het goedkoper bij een ander bedrijf. Uiteindelijk moet het ministerie van Infrastructuur en Milieu hierover een besluit nemen.'

Keuzes
Naast de spoorlijn tussen Veendam en Stadskanaal worden ook andere projecten onder de loep genomen, zoals de verdubbeling van de N33 tussen Zuidbroek en Appingedam en het bevorderen van het toerisme bij Lauwersoog. Gedeputeerde Moorlag: 'Later dit jaar moeten we verstandige keuzes maken. Eén ding is duidelijk: als we te lang wachten, zijn we het geld kwijt'.
Deel dit artikel:

Recent nieuws