Ontwerp Tunnel Paterswoldseweg aangepast

Het ontwerp voor de tunnel voor het verkeer bij de spoorwegovergang Paterswoldseweg in de Stad wordt aangepast. Dat heeft de Stuurgroep Extra Sneltrein Groningen Leeuwarden (ESGL) besloten op basis van suggesties en ideeën van omwonenden.
Bereikbaarheid
Door de inbreng van de stuurgroep, komt er aan de noordkant van de tunnel een ventweg. Via deze weg kan de nabijgelegen supermarkt worden bevoorraad. Ook is het parkeerterrein van tabaksfabriek Niemeyer aan de Theodorus Niemeyerstraat bereikbaar. Zonder ventweg had het verkeer via de wijk moeten rijden, zo klaagden de bewoners.

Aan de zuidkant van de tunnel wordt de wijk Laanhuizen ontsloten via een 30-kilometerweg over de tunnel naar de Grunobuurt. Dit is nodig omdat door de tunnel de aansluiting van de Koeriersterweg op de Paterswoldseweg verdwijnt.

Kritiek
De tunnel wordt aangelegd onder de treinsporen, die ongeveer 75 cm worden verhoogd. In de tunnel komt een weg met aan beide zijden een fiets- en voetpad. De gemeenteraad van Groningen neemt in september 2014 een besluit over de plannen. Overigens is de actiegroep Tunnel Overleg Laanhuizen (TOL) principieel tegen een tunnel voor alle verkeer. Ze vinden dat het betonnen bouwwerk niet past in de buurt.

Veiligheid
De tunnel bij de spoorwegovergang is volgens de gemeente en ProRail noodzakelijk vanwege de komst van een extra sneltrein tussen Groningen en Leeuwarden en het doortrekken van de busbaan langs de Koeriersterweg naar het hoofdstation.

Door de extra sneltrein zijn de overwegbomen bij de Paterswoldseweg en de Peizerweg straks vaker dicht. Hierdoor neemt gevaarlijk gedrag in het verkeer toe, waardoor de kans op ongelukken groter en de spoorwegovergang minder veilig wordt.
Deel dit artikel:

Recent nieuws