Kallemooi-haan ondanks kritiek de mast in

Ondanks vele protesten is de haan tijdens Kallemooi op Schiermonnikoog zaterdagavond toch gewoon omhoog gehesen. De sfeer op het eiland was afgelopen week gespannen.
Vooraf was er
gekomen op de traditie waarbij een haan tijdens het Pinksterweekend in een mand wordt gestopt en hoog in een mast wordt gehesen om daar drie dagen te blijven zitten. Volgens de Dierenbescherming levert dit veel stress op voor het beestje.

Knokploeg

Op het eiland was er de vrees dat tegenstanders de traditie zouden dwarsbomen. Om dat te voorkomen hielden sommige eilanders een klein 'knokploegje' achter de hand. Op de boot werd extra opgelet of er activisten naar het eiland kwamen.
Volgens burgemeester Sjon Stellinga is er geen sprake van dierenleed. 'Als ik ook maar iets van twijfel had gehad, dan was het niet doorgegaan. Er is een dierenarts bij betrokken, om elke vorm van twijfel weg te nemen.' Volgens de burgemeester zit de haan uiterst comfortabel in de mand: 'Hij heeft wel een week aan proviand voor zich. Het enige wat hij moet missen zijn de kippen.'