Raad wil discussie over toekomst Stadsbalkon

Partijen in de Groninger gemeenteraad willen een discussie over de toekomst van het Stadsbalkon. Het bouwwerk voor het Groninger Hoofdstation met daaronder een parkeerkelder voor duizenden fietsen is een aantal fracties een doorn in het oog. De Stadspartij pleit zelfs voor sloop op korte termijn.
Sloop

Raadslid Wim Maat van de Stadspartij windt er geen doekjes om. 'Het is een lelijk ding. Als ik moet kiezen om twaalf miljoen te investeren in een fietstunnel onder het station door of sloop van het Stadsbalkon dan kies is voor het laatste'. Vorige week hield de Bond Heemschut al een
voor sloop van het Stadsbalkon
Geen onomkeerbare besluiten
Andere partijen gaat dat te ver, zo bleek dinsdagavond tijdens een commissievergadering over de aanpak van het stationsgebied. Maar dat betekent niet dat ze het Stadsbalkon tot in lengte van jaren willen laten staan. 'Voor de inrichting van het nieuwe stationsgebied moeten we geen onomkeerbare besluiten nemen zodat we er nooit meer vanaf komen', zei raadslid Inge Jongman (ChristenUnie). Jongman doelt op de komst van een nieuwe fietstunnel onder het spoor door. De tunnel komt uit op het fietspad onder het Stadsbalkon.

Verbouwing
PvdA-raadslid Maarten van der Laan ziet het liefst een verbouwing van het Stadsbalkon: 'Het gaat mij vooral om de twee omhoogstaande flappen voor het stationsgebouw. Ik zou het college graag willen vragen te onderzoeken of dat niet anders kan'. Wethouder Paul de Rook (D66) nam de opmerkingen uit de raad direct ter harte. 'Over het Stadsbalkon komen we zeker nog te spreken.' De Rook wil in de loop van 2015 in discussie over de toekomst van het bouwwerk dat in 2007 werd gebouwd.

Zorgen

Naast het Stadsbalkon werd er tijdens de commissievergadering vooral gepraat over de verschillende nieuwe tunnels in het stationsgebied. In de raad is enthousiasme over de plannen voor een nieuwe voetgangers- en fietstunnel. Ook de mogelijke komst van een fietsparkeerkelder aan de zuidzijde van het station krijgt steun. Wel zijn er zorgen over de financiële haalbaarheid van een tunnel voor bussen.

Duidelijkheid

Wethouder De Rook zei nog voor de zomer duidelijkheid te willen geven over het kostenplaatje van de tunnel: 'Tot nu toe hebben we altijd gezegd dat de tunnel omgeveer veertig miljoen kost, maar misschien kan het goedkoper. Op 19 juni praat de Stuurgroep opnieuw over de plannen. Dan weet ik mogelijk meer'.