Garnalenbedrijf GPC Kant uit Leens tweede in MKB Innovatie Top 100

Garnalenpellerij GPC Kant uit Leens is op de tweede plaats geëindigd in de Innovatie Top 100 van het Midden- en Kleinbedrijf. Dat is woensdag in Utrecht bekend gemaakt.
De jury is zeer te spreken over de manier waarop in het familiebedrijf garnalen worden gepeld in een door de familie zelf ontwikkelde pelmachine, die duizend kilo garnalen per dag aankan. Door de garnalen direct te verwerken nadat ze aan land zijn gebracht, ontstaat een dagvers product, waarbij geur, kleur en structuur van de garnaal behouden blijft.

Marokko

Volgens de jury is dat verre te verkiezen, boven het pellen in Marokko, zoals met de meeste garnalen gebeurt. Daarbij wordt tijdens het vervoer veel CO2 uitgestoten.
De eerste plaats in de Innovatie Top 100 was voor een speciaal folie voor schepen dat algengroei tegengaat, van een bedrijf uit Amsterdam. De derde plaats werd bezet door bedrijf uit Apeldoorn dat een nieuw soort wiel heeft uitgevonden. De jury stond onder voorzitterschap van oud VVD-Tweede Kamerlid Ineke Dezentjé Hamming, die nu voorzitter is van ondernemersorganisatie FME/CWM.