Even schrikken: een drone in je tuin

Het was woensdagavond even schrikken voor Ineke van Buren uit de stad Groningen. Een klein helikoptertje (drone) met daaronder een camera was in haar tuin geland.
Voor Van Buren was het nog niet direct duidelijk wat ze gevonden had. Daarom deed de Groningse op Twitter direct een oproep:
Wat is dit? Net in mijn tuin geland! pic.twitter.com/SFn0e0SSGc
— Ineke van Buren (@buurien) 11 juni 2014


Op die vraag kwam al snel een antwoord: 'Een drone met camera', aldus Pieter Koning in een reactie. En dat blijkt ook het geval, om precies te zijn een DJI Phantom waarmee het mogelijk is filmopnames te maken vanuit de lucht.

Ineke van Buren vindt het maar een rare zaak. Een drone die opnames heeft gemaakt van haar huis. 'Waar komt zo'n ding vandaan en wat moet ik er mee', zegt ze op Twitter. Ze heeft de beelden van de drone op haar computer gezet en reageert geschrokken: 'Heel onprettig, het neemt de omgeving, dus mijn huis, tuin en buren zeer gedetailleerd op.'
pfff filmpje gekeken, wat een inbreuk op de privacy...#drone.
— Ineke van Buren (@buurien) 11 juni 2014


Van Buren krijgt online bijval, al zijn er ook kritische reacties.
@buurien een drone, heb ook zo'n apparaat. Gebruik het om mooie beelden van hoogte van natuur te maken. vliegen boven mensen/stad niet goed
— Lucien Engelen (@lucienengelen) 11 juni 2014
@buurien @ellenvanree Jeetje het moet niet gekker worden, zomaar een Drone met camera in je tuin geland! Privacy is ver te zoeken, zeg!
— Ans Willems (@annafrancina) 11 juni 2014
@buurien ach mens maak je niet zo druk.. Je gaat toch ook niet klagen als een vliegtuig met een luchtfotograaf overvliegt? #zeur
— Etienne Zegers  (@etienne_91) 12 juni 2014

In een poging de eigenaar te achterhalen heeft Van Buren inmiddels een oproep online gezet. Ook is er melding gedaan bij de politie, maar die doet er volgens Van Buren niets mee.

Wie herkent deze man #schildersbuurt #groningen #drone pic.twitter.com/4vG6loeyp7

— Ineke van Buren (@buurien) 11 juni 2014

@mcrynja eik heb politie gebeld, die doen er niets mee en zeiden het bij gevonden voorwerpen gemeente te brengen...

— Ineke van Buren (@buurien) 11 juni 2014


Vergunning
Het vliegen met een drone is in Nederland toegestaan mits de vlieger een vergunning heeft. Lees hier alles over de wetgeving rondom dit thema.
Deel dit artikel:

Recent nieuws