Een videoscheids voor het voetbal?

Op het WK hockey in Den Haag was de videoscheidsrechter een succes. Foppe de Haan wil in het betaalde voetbal ook snel een videoscheidsrechter introduceren, in ieder geval op de grote toernooien.
Op het WK in Brazilië regent het omstreden beslissingen. Heeft Foppe gelijk, wordt het topvoetbal eerlijker als beslissingen van voetbalscheidsrechters gecontroleerd kunnen worden op een videoscherm? De KNVB wil het wel proberen en de FIFA heeft er een onderzoekscommissie op gezet. Maar is de inzet van techniek wel goed voor de sfeer op de tribune en voor het gezag van de ‘gewone’ scheidsrechter?


Hèhè, eindelijk, zou ik zeggen. Voetbal moet innovatiever! De videoscheidsrechter kan iedere helft één keer geraadpleegd worden door beide teams, bij ongelijk vervalt het recht op de call. Ik zou het invoeren in de reguliere competitie (eerste divisie en eredivisie) en op alle grote toernooien. Het is een hulpmiddel voor de scheidsrechter, hier wordt de wedstrijd alleen maar eerlijker van. Een sporter wil in zijn hart alleen maar winnen als hij ook echt gewonnen heeft!
Karin Kienhuis is regiodirecteur van het Alfa-college en oud-topjudoka


In eerste instantie leek het mij een prima idee: een videoscheidsrechter. Fantastisch toegepast bij het hockey. Op het laatst begon het me echter te irriteren. Scheids floot (of niet), appèl, controle door de videoref en hoppa: beslissing. Terwijl hockey veel flitsender is dan voetbal was het oponthoud storend. Voetbal is extreem traag door alle overtredingen of duikelpartijen. Voetbal is ook heel erg leuk doordat iedereen er eeuwig over kan ouwehoeren. Hij zat wel/niet. Penalty! Nee toch niet. Of wel? Accepteer nu dat de leidsmannen het onmogelijk allemaal kunnen waarnemen. Dan hebben wij tot in de lengte der dagen mega gespreksstof.
Anjo Mekel is basketbalcoach


Zo snel mogelijk invoeren. Liever vandaag nog dan morgen. Zo'n spuitbus om de muur op afstand te houden, zoals tijdens dit WK, hoeft van mij niet, maar cruciale momenten beperkt opnieuw beoordelen maakt het spel eerlijker. Scheidsrechters zijn mensen en mensen maken nu eenmaal fouten. Ik denk dat de arbitrage in Nederland een videoscheidsrechter zoals in het hockey alleen maar zal toejuichen. Minder frustratie tijdens wedstrijden en minder gezeur achteraf. De middelen zijn er. Laat het conservatieve voetbal daar dan ook gebruik van maken!
Elwin Baas is journalist bij RTV NoordBeperk het tot de doellijntechnologie. Ik moet er niet aan denken dat voetbal een videogame wordt want dan gaat de charme eraf. Soms zit het even tegen en dan zit het weer mee. Je moet kunnen schelden en juichen bij een verkeerde beslissing.
FC Groningen - Ajax, buitenspel of niet? Even op de video kijken... Ondertussen (alle tijd) op de tribune: “Hé Henkie heb jij een nieuw kunstgebit" of "Truus heeft d’r haar geverfd en het staat voor geen meter“. Dan hoor je vervolgens een ‘wassen beeld’ emotieloos zeggen: “Het was 2 cm. buitenspel”. Weg spanning, weg emoties, weg lol.
Een spuitbus met slagroom (muurtje op 9.15 meter afstand) is al erg genoeg. Get a life.
John Schurer is voorzitter van de supportersvereniging van FC Groningen
Ik ben voorstander van elke technologische innovatie die een wedstrijd eerlijker kan laten verlopen. Voetbal loopt wat dat betreft hopeloos achter. Het is toch te gek voor woorden dat de komst van internet en alle bijbehorende nieuwe technologie bijna alles in de wereld heeft veranderd, maar nauwelijks invloed heeft gehad op voetbal. Ja, een knopje op de vlag van de grensrechter en een oortje voor de arbiter en dan nu, eindelijk, doellijntechnologie, that's it.
Nee hoor, laat maar komen die videoscheidsrechter. Het scheelt een hoop gezeur, wat de tijd die gemoeid is met het bestuderen van de beelden alweer compenseert. En een arbiter die zijn fouten durft toe te geven wint juist aan gezag.
William Pomp is journalist bij het Dagblad van het NoordenAbsoluut doen. Maar dan moet het proces van aanvragen van het moment tot en met de uitspraak wel een beetje worden opgepimpt. Voor de geloofwaardigheid zijn de handgebaren van de leidsmannen namelijk van groot belang. Als eerste gaan de scheidsrechters op een stoomcursusje Hints. Docent: Frank Kramer. In de tijd dat de beelden worden onderzocht komt er entertainment op het veld. Gruno's Postharmonie in de Euroborg. Ook kan er razendsnel online gegokt worden op de uitspraak van de videoreferee.
Voor de rest blijft het bij het oude: bij belangrijke wedstrijden geeft Sepp vanuit zijn videoroom in Genève persoonlijk instructie aan de mannen in het zwart. Hij kan snel schakelen. Ging bij de herdenking van Mandela ook in elf seconden.
Kees Vlietstra is sportconsulent, trainer en oud-korfbalinternational
Meer over dit onderwerp:
sport opinie beterweterssport
Deel dit artikel:

Recent nieuws