UMCG lijft ziekenhuis OZG in

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) staat op het punt de Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG) over te nemen. Het academische ziekenhuis moet voor honderd procent eigenaar worden van het streekziekenhuis.
De partijen maken binnenkort de details bekend, zo melden ingewijden aan RTV Noord en Dagblad van het Noorden. De gesprekken over de overname zitten in de laatste fase.

Noodzakelijk
De overname is noodzakelijk om de bouw van het nieuwe ziekenhuis in Scheemda te realiseren. De OZG heeft onvoldoende eigen vermogen om bij de bank een hypotheek te krijgen voor de nieuwbouw. Ook de hypotheeklast van de locaties in Winschoten en Delfzijl zou voor de OZG als zelfstandig ziekenhuis een probleem zijn bij het aanvragen van een lening voor nieuwbouw. Bij een overname door het UMCG zijn die problemen opgelost.

Wat er met de gebouwen in Winschoten en Delfzijl gaat gebeuren, is nog niet helemaal duidelijk. De provincie heeft altijd gezegd op dit punt te willen helpen.

Kwaliteit
Met de overname willen de OZG en het UMCG ook de kwaliteit van de zorg waarborgen. Specialisten van het UMCG zullen in Scheemda aan de slag gaan. In Scheemda wordt een volwaardig hospitaal voor basiszorg neergezet, het UMCG in Groningen kan zich op die manier sterker en beter richten op complexe zorg.

Eigen naam en bestuur
De OZG moet een besloten vennootschap (bv) worden met het UMCG als enige aandeelhouder. Het streekziekenhuis blijft onder de vlag van het UMCG wel de eigen naam voeren en krijgt een eigen raad van bestuur met een raad van commissarissen als toezichthouder. Het UMCG krijgt waarschijnlijk de mogelijkheid om iemand uit eigen gelederen als één van die toezichthouders te benoemen.

Mededingingsautoriteit
Het plan voor de overname is bekend bij het ministerie van Volksgezondheid. Met de Autoriteit Consument en Markt (ACM) – voorheen de mededingingsautoriteit – zijn al gesprekken gevoerd. Wanneer de overname officieel wordt gemeld, bepaalt de ACM of deze stap daadwerkelijk mág worden gezet.
Deel dit artikel:

Recent nieuws