Instellingen

Ondernemers A-kwartier eisen persoonlijke beveiliging

© Flick Creative Commons / rmalouf
Drie ondernemers in het A-kwartier in de stad Groningen eisen persoonlijke beveiliging van de gemeente. Ze voelen zich vanwege de aanhoudende overlast van drugsdealers in de wijk niet langer veilig.
Gestoken en beschoten

De drie broers zijn eigenaar van café Land van Belofte, en cafetaria en café 't Stoepje. Eén van de broers werd vorige maand na een conflict met een dealer in zijn gezicht gestoken. Een week later werd hij beschoten. De politie arresteerde twee mannen van 21 en 26 jaar oud.

Preventief fouilleren

Ondernemers en bewoners in het A-kwartier worden al jaren geconfronteerd met de schaduwkant van de raamprostitutie in hun buurt. Eerdere maatregelen, zoals de komst van een tijdelijke politiepost en extra politiesurveillances hadden niet of nauwelijks effect. Burgemeester Ruud Vreeman van Groningen wees het A-kwartier eerder deze week daarom aan als veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat de politie preventief mag fouilleren en gebiedsverboden kan opleggen.

Beveiliging

Volgens advocaat Liesbeth Poortman gaan deze maatregelen niet ver genoeg. 'Mijn clienten hebben recht op een veilige werkomgeving. En dat is de verantwoordelijkheid van de gemeente'. En dus eisen de broers nu dat ze 's avonds en 's nachts beveiligd worden. Op kosten van de gemeente. 'Mocht de gemeente niet akkoord gaan dan dwingen we de persoonlijke bewaking via een kort geding af', aldus Poortman.