Niet kopen, maar kavel huren in Leek

© Flickr/Hans Vollebregt (Creative Commons)
Goed nieuws voor mensen die een nieuw huis willen kopen in Leek. Ze hoeven voortaan de grond niet direct te kopen, ze kunnen ook een kavel huren.
Makkelijker

Het gemeentebestuur heeft een speciale vorm van erfpacht ingevoerd die het kopers van een nieuwbouwhuis makkelijker moet maken. Omdat grond een belangrijk onderdeel van de prijs van een huis is, scheelt het behoorlijk in de hoogte van de hypotheek als potentiële kopers die grond kunnen huren. Het is altijd mogelijk de grond op ieder moment alsnog te kopen. Dat gebeurt dan tegen een van tevoren vastgestelde prijs.

Hypotheek

Erfpacht is in Nederland niet heel erg gebruikelijk, omdat er nadelen aan kleven. In grote steden is het soms een hindernis voor het krijgen van een hypotheek. Volgens wethouder Hans Morssink versterkt de Leekster regeling de voordelen van erfpacht, maar voorkomt het de nadelen.

Aantrekkelijker

De erfpacht is vanaf nu mogelijk bij alle woningbouwkavels die in de gemeente Leek worden uitgegeven. De gemeente wil op die manier het kopen van een woning aantrekkelijker maken. Het maakt niet uit of mensen de woning zelf bouwen of dat ze er een van een projectontwikkelaar kopen.