Bouw transformatorstation Gemini windpark van start

In de Eemshaven is begonnen met de bouw van een transformatorstation voor het grote Gemini windpark in de Noordzee.
Hoogspanningsnet
Het transformatorstation zet de stroom van het windpark om van 220.000 volt naar 380.000 volt. De elektriciteit kan dan op het Nederlandse hoogspanningsnet. Inmiddels zijn al meer dan vierhonderd heipalen van het transformatorstation de grond in gegaan. Het Gemini windpark wordt op zo'n 85 kilometer boven de Groningse kust gebouwd. In 2017 moet het de eerste stroom leveren. De 150 molens leveren genoeg stroom voor alle huishoudens in de drie noordelijke provincies.

Omgekeerde volgorde
Opvallend is dat het transformatorstation eerst wordt gebouwd. Mogelijk is daarbij gekeken naar de situatie in het Duitse deel van de Noordzee. Daar is een aantal windparken al klaar, maar kan de stroom nergens naar toe.

Eemshaven als uitvalbasis
De Eemshaven wordt straks ook de uitvalbasis voor de bouw van het Gemini windpark. Op de kades staan dan grote constructies voor de fundering van de molens. Die wegen ieder 750 ton. De kades zijn dan ook versterkt om dat gewicht te kunnen dragen. Ook het onderhoud van de molens wordt vauit de Eemshaven gedaan. Dat gebeurt met behulp van helikopters en schepen.
Deel dit artikel:

Recent nieuws