Zonneboot gaat nog voor de start in vlammen op

De boot op zonne-energie van het SDOG Racingteam uit de stad Groningen is zondagmorgen in het Havenkwartier in Blauwestad in vlammen opgegaan.
De boot lag nog op de trailer op de kant en zou meedoen aan de eerste etappe van de Dong Energy Solar Race, van Blauwe stad naar Groningen.

Ontploffende accu's
Bij de brand ontstond veel rook. In de wijde omgeving waren de zwarte rookwolken te zien. Door ontploffende accu's kwamen er ook giftige stoffen vrij en moest iedereen op afstand blijven. De brandweer had de brand snel geblust. Van de boot is weinig over. Niemand raakte gewond. De brand ontstond waarschijnlijk door kortsluiting.

Waarschuwing
In 2006 ging er ook een zonneboot tijdens een race in vlammen op. 'Daar praten we nog over', zegt directeur Albert Bosscha van de Solar Challenge. 'Het is ook een waarschuwing naar andere teams. Dit kan ook gebeuren als je aan het varen bent.' Zaterdag tijdens de proloog werden al drie Indonesiërs verboden om in een boot te stappen, omdat ze niet kunnen zwemmen.

Technische problemen
Zaterdag bleek tijdens de testrace ook dat de helft van de boten de vereiste snelheid niet haalden. Ze hadden te veel last van de waterplanten in het Oldambtmeer. De organisatie gaf daarom een algemeen pardon voor de boten. Ze moesten dan wel tijdens het eerste deel van de etappe zondag bewijzen dat ze de gemiddelde snelheid van hun klasse kunnen halen. Lukt dat niet, dan worden ze alsnog uitgesloten.
Meer over dit onderwerp:
112 brand
Deel dit artikel:

Recent nieuws