Australische rolstoeler mag niet mee met bus

Een Australische gehandicapte toerist heeft vorige week een ernstige aanvaring gehad met een buschauffeur omdat zijn rolstoel niet mee mocht in de bus.
De kwestie liep zo uit de hand, dat zijn metgezel aangifte heeft gedaan bij de politie wegens discriminatie.

Meindert Withoff was donderdagavond wél met de bus van Stadskanaal, waar hij bij zijn moeder verbleef, naar Groningen gereisd voor een bezoekje aan het theater. Maar toen hij 's avonds laat terug wilde, weigerde de buschauffeur van Qbuzz hem mee te nemen. Volgens de chauffeur waren dat regels van het bedrijf, dit terwijl de Australiër van de klantenservice van Qbuzz de toezegging had gekregen dat hij gewoon met de bus mee kon. De chauffeur hield voet bij stuk, maar Withoff en zijn metgezel, Francien Geertsema, ook.

Kalmeren
Uiteindelijk moest de politie eraan te pas komen om de gemoederen te kalmeren. Ook de politie wist de chauffeur niet over te halen om de gehandicapte man mee te nemen naar Stadskanaal. Voor Withoff moest tenslotte in Groningen een logeeradres geregeld worden.

Ook de dagen erna werd hij herhaaldelijk door buschauffeurs geweigerd, ook al had Qbuzz beloofd dat de problemen een incident waren. Naderhand heeft de busmaatschappij zijn excuses aangeboden, maar Geertsema heeft maandag toch aangifte gedaan bij de politie wegens discriminatie.

Withoff is halfzijdig verlamd maar reist iedere twee jaar zelfstandig van Australië naar Nederland, om familie in Stadskanaal te bezoeken. Ook in Australië is hij gewend om zelfstandig te reizen.

'Gedrag kan echt niet'
Withoff en Geertsema zijn onthutst door de gedragingen van de buschauffeurs. 'Ik wil de chauffeur niet aan de schandpaal nagelen, maar zijn gedrag kan echt niet door de beugel. Zowel werkgever als werknemer moeten hun verantwoordelijkheid nemen en besluiten dat de chauffeur even niet gaat werken.'

Een woordvoerder van Qbuzz gaat er vanuit dat het niet nog een keer voorkomt. 'We gaan bij alle collega's klip en klaar maken dat alle klanten in een rolstoel welkom zijn in onze bussen.'
Deel dit artikel:

Recent nieuws