Jongste rijksmonument krijgt ton voor restauratie

Het jongste rijksmonument van het land, de Molukse kerk in Appingedam, krijgt van de provincie subsidie voor een opknapbeurt. Voor de Molukse kerk wordt ruim honderdduizend euro uitgetrokken. Ook zeven andere restauratieprojecten kregen geld.
De kerk Eben Haëzer is na een lobby van de Stichting Oude Groninger Kerken en de Molukse Kerk eind vorig jaar op de rijksmonumentenlijst gekomen. Een plekje op de lijst was nodig om geld te krijgen voor een dringende opknapbeurt. De kerk is van belangrijke cultuurhistorische waarde. Het was de eerste Molukse kerk van Nederland.

Verantwoordelijk
De provincie Groningen heeft jaarlijks negen ton beschikbaar voor restauratie en herbestemming van rijksmonumenten. Sinds 2012 zijn de provincies verantwoordelijk voor de besteding van het geld dat het Rijk hiervoor beschikbaar stelt.

Behalve voor de kerk is er drie ton subsidie voor restauratie van Boerderij Kooman in Adorp. Restauratiegeld is er eveneens voor de Dooptuin en het Raadsgestoelte van de Nieuwe Kerk in Groningen (60.000 euro), voor het Waelckensz Hinz Orgel in de Nicolaikerk in Appingedam (178.000 euro) en de woning aan Raadhuiskade 71 in Wildervank (195.000 euro). Ten slotte trekt de provincie de beurs voor de restauratie van Korenmolen Wilhelmina in Noorderhoogebrug in Groningen (103.000 euro), Groote Poldermolen in Slochteren (67.000 euro) en Molen Eureka in Wetsinge (208.000 euro).
Deel dit artikel:

Recent nieuws