UMCG behandelt achterdocht met virtual reality

Zo'n 150 patiënten die last hebben van achterdocht en sociale angst, worden straks in het UMCG behandeld via virual reality.
Het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP), onderdeel van het UMCG, begint deze zomer met de nieuwe methode. Het is voor het eerst dat mensen met psychoses op deze manier worden behandeld. Het UCP werkt hiervoor samen met andere GGZ-instellingen en de TU Delft.

Bril en joystick
De psychosepatiënten krijgen een speciale virtual realitybril op en een joystick in de handen en worden zo geleidelijk blootgesteld aan één van de vier nepwerelden. De patiënten kunnen zo op een realistische manier door een drukke winkelstraat lopen, met de bus reizen, boodschappen doen of een café bezoeken.

Beïnvloeden
Een psycholoog kan de omgeving vervolgens beïnvloeden. 'We kunnen instellen hoeveel mensen er in die virtuele wereld zijn, hoe die zich zich gedragen, of ze vriendelijk of onvriendelijk kijken, en wat ze zeggen', vertelt psychiater Wim Veling, van UCP. 'We kunnen de omgeving steeds ingewikkelder maken en patiënten hier steeds opnieuw aan blootstellen. Hierdoor zakt de angst, leren patiënten om te gaan met hun achterdocht en hoeven ze minder sociale situaties te vermijden.'

Wennen
Veling verwacht dat virtual reality een goede aanvulling kan zijn op de al bestaande gedragstherapie waarin mensen leren om met hun negatieve gedachten om te gaan en moeten oefenen met situaties die hun angst veroorzaakt. 'In extreme gevallen kunnen deze mensen last krijgen van complottheorieën en achtervolgingswanen. Deze mensen gaan niet gemakkelijk de straat op om te oefenen. Met virtual reality kunnen we ze eerst in een veilige omgeving laten wennen.'
Deel dit artikel:

Recent nieuws