Aangifte NAM tegen actievoerder Lanting

De NAM heeft aangifte gedaan tegen actievoerder John Lanting van Schokkend Groningen. Hij zou directeur Bart van de Leemput, medewerkers en het totale gasbedrijf hebben bedreigd.
De politie heeft de zaak in onderzoek. Lanting is inmiddels gehoord. Het proces-verbaal van dat verhoor is in handen van RTV Noord.

Lange reeks
Daaruit blijkt dat de politie een lange reeks gevallen van mogelijke bedreiging onderzoekt. Zo zou Lanting in sms-jes en e-mails hebben gedreigd met het in brand steken van NAM-locaties en het plegen van aanslagen. De bedreigingen zouden niet worden uitgevoerd als gestopt zou worden met de gaswinning.

Verder heeft woordvoerder Chiel Seinen volgens de NAM van Lanting te horen gekregen dat hij 'maar goed in de achteruitrijspiegel moest kijken'.

Sms-jes
Ook tijdens een bezoek aan het hoofdkantoor zou Lanting dreigende taal hebben gesproken tegen beveiligers en NAM-medewerkers. Ook wordt in het verhoor melding gemaakt van sms-jes aan directeur Van de Leemput en Seinen met de tekst: 'Moi Chiel/Bart. Worden jullie al onrustig bij de NAM?'

Aanslag
Tegen een beveiliger zou de actievoerder hebben gezegd dat met een tractor een aanslag gepleegd zou worden op de NAM-locatie in ’t Zandt. In het verhoor wordt verwezen naar de diefstal van een tractor in Woldendorp, die later in een tuin in ’t Zandt is aangetroffen. Uit politieonderzoek kwam vervolgens naar voren dat tijdens een vergadering waar Lanting bij geweest zou zijn over deze trekker is gesproken.

Ook zou Lanting een beveiliger hebben gemeld dat actiegroepen bezig zouden zijn de privé-adressen van de NAM-directeur en minister Henk Kamp te achterhalen.

Zwijgrecht
Lanting heeft tijdens het verhoor een spervuur aan vragen op zich afgekregen. Zonder resultaat. Hij beroept zich bij elke vraag op zijn zwijgrecht. Hij laat weten dat dit op advies van zijn raadgever is, omdat de vragen van de politie onjuiste informatie zou bevatten.

Noodweer
De actievoerder wil ook nu niet inhoudelijk reageren op de beschuldigingen. Wel laat Lanting weten te vinden dat met 'een mug op een olifant wordt geschoten'. Angst voor eventuele vervolging heeft hij niet. 'Ik heb niets verkeerds gedaan. Wij handelen uit noodweer, omdat in Groningen sprake is van een noodsituatie', zegt Lanting.

NAM-woordvoerder Chiel Seinen laat weten dat er 'heel duidelijk grenzen zijn overschreden'. Het is nog niet bekend hoe lang het onderzoek van de politie naar de bedreigingen gaat duren.
Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok
Deel dit artikel:

Recent nieuws