Erepenning voor oud-raadslid Jan Evenhuis

Oud-raadslid Jan Evenhuis van de VVD heeft zaterdagmiddag de Erepenning van de stad Groningen gekregen. De eervolle onderscheiding werd uitgereikt door loco-burgemeester Roeland van der Schaaf.
Jan Evenhuis krijgt de erepenning met name voor zijn raadswerk in de stad. In totaal zat hij 32 jaar in de Groninger gemeenteraad. Volgens het stadsbestuur heeft hij dit uitgevoerd met 'veel begrip en inlevingsvermogen voor andersdenkenden'.

Mooi cadeau

Naast zijn raadslidmaatschap, deed Evenhuis veel ombudswerk en zette hij zich in als adviseur voor de Chinese Gemeenschap in Groningen. De laatste tijd hield hij zich vooral bezig met het verbeteren van de woonomstandigheden in Bruilweering en de fietsveiligheid voor de schoolgaande jeugd in de wijk Ter Borg. Daarvoor boekte hij succes met de ijsbaan op de Grote Markt en speelde hij een rol bij de realisatie van de Euroborg en het Groninger Museum.
Evenhuis reageerde verrast op de uitreiking: 'Dit vind ik nu een heel mooi cadeau', zei hij nadat hij de onderscheiding van Roeland van der Schaaf had gekregen. Bij zijn toespraak zei Evenhuis dat hij graag nog vier jaar langer in de raad had gezeten. Stoppen met politiek werk doet hij dan ook niet: 'Ik heb me alweer gemeld bij verschillende clubjes. Ik blijf betrokken, onder meer bij de plannen voor de Zuidelijke Ringweg.'

'Uitnemende verdiensten'

De Erepenning van de stad Groningen wordt toegekend aan personen die zich wegens 'uitnemende verdiensten aan de Groninger samenleving hebben bewezen'. De eerste Erepenning werd uitgereikt in 1940. Radiopresentator en journalist Piet van Dijken kreeg vorige week nog de Erepenning. Andere winnaars waren onder anderen Beno Hofman, Gerrit Krol en Ron Jans.
Overigens werd Jan Evenhuis ook nog onderscheiden door de VVD. Uit handen van landelijk-voorzitter Henry Keizer kreeg Evenhuis de D.U. Stikker-Plaquette, een hoge onderscheiding binnen de VVD, vernoemd naar oud-minister Stikker.