Greenpeace pikt geheim blijven documenten niet

Greenpeace legt zich niet neer bij de uitspraak van de Raad van State over de openbaarmaking van tweehonderd documenten over de kolencentrale van RWE/Essent in de Eemshaven. Die stukken mag de provincie Groningen geheim houden.
De milieu-organisatie gaat een klacht indienen bij de Verenigde Naties (VN). Met deze uitspraak zou het door Nederland ondertekende Aarhus Verdrag geschonden worden. Daarin staat volgens Greenpeace dat milieu-informatie openbaar gemaakt moet worden.

De Raad van State vindt dat de provincie de stukken niet openbaar hoeft te maken omdat sprake is van 'intern beraad'.

Integriteit
Greenpeace wijst er op dat de Wet Openbaarheid Bestuur bedoeld is om de integriteit van de overheid te bewaken. "En deze uitspraak maakt dat onmogelijk,' zegt woordvoerder Willem Wiskerke, die een beroep op de politiek doet om in actie te komen.

De milieu-organisatie wijst er verder op dat de rechtbank in Groningen eerder bepaalde dat dit soort documenten juist wel openbaar gemaakt moet worden.

Greenpeace is er van overtuigd dat RWE/Essent en de provincie onder een hoedje hebben gespeeld. "Met deze stukken hadden we dat kunnen aantonen," aldus Wiskerke.

Deel dit artikel:

Recent nieuws