Bouw protonentherapiecentrum UMCG nog altijd onzeker

Het UMCG weet nog altijd niet of de bouw van een protonentherapiecentrum door kan gaan.
Onlangs besloot Zorgverzekeraars Nederland de behandelingen maar bij één zo'n centrum te vergoeden, in plaats van bij de vier nog te bouwen centra in Nederland. Welk centrum het wordt, is nog onduidelijk.

Het UMCG heeft ondertussen wel de bouw van het centrum gegund aan Visser&Smit Bouw. Dit bedrijf kwam als beste uit de Europese aanbesteding. Het UMCG zou nu kunnen beginnen met de voorbereidingen voor de bouw, maar wacht eerst af wat de zorgverzekeraars doen. Om geen financiële risico's te lopen, is in het contract met het bouwbedrijf de voorwaarde opgenomen dat de zorgverzekeraars voor het UMCG kiezen.

Het UMCG probeert de zorgverzekeraars ondertussen nog op andere gedachten te brengen. Het ziekenhuis trekt daarin samen op met de andere ziekenhuizen die zo'n protonentherapiecentrum willen bouwen. Tot nog toe zonder succes. Zorgverzekeraars Nederland is bezig criteria op te stellen aan de hand waarvan de ziekenhuizen worden beoordeeld.

Protonentherapie is een vrij nieuwe vorm van bestraling, waarbij minder gezond weefsel wordt beschadigd. De zorgverzekeraars vinden dat voor veel groepen kankerpatiënten de meerwaarde van deze behandeling niet is bewezen. Eén centrum zou daarom eerst voldoende zijn.
Deel dit artikel:

Recent nieuws