Reuzenrups rukt op in provincie

In Slochteren werden zes reuzenrupsen in een bijna kaalgevreten fuchsia gevonden. De fuchsia is populair onder de zogenaamde olifantsrups, die steeds vaker in Groningen wordt gesignaleerd.
De olifantsrups kan wel 8 centimeter lang worden. Tuinliefhebbers schrikken soms van de rups, omdat ze die aanzien voor een slang.

Niet bang
Toch was Martje Niehof uit Slochteren niet bang toen ze de rups samen met haar man vond: 'Ik haalde 'm uit de pot en vond er steeds meer, ik had ze nog nooit gezien. Ze zaten alleen in mijn fuchsia's. Ik ben niet echt van de huisdieren. Katten of honden ofzo hoef ik niet, maar dit vind ik wel leuk,' lacht mevrouw Niehof.

Slurfje
De rups komt voor in heel Europa, is niet zeldzaam en ook geen beschermde diersoort. Ton van der Made van Doezoo Insektenwereld in Leens: 'Het bijzondere is: als de rups loopt komt er een slurfje naar buiten, vandaar de naam. Op het moment dat er gevaar is trekt hij zijn slurf in en zet hij twee hele grote ogen op om de vijand bang te maken. Ze zijn prachtig. Omdat ze afstammen van de nachtvlinder, kun je ze vooral 's nachts aan het werk zien.'
Deel dit artikel:

Recent nieuws