'Dierenmishandeling van de grofste soort'

Door het warme weer heeft Hans Wortmann een paar dagen niet op zijn paard gereden. Daardoor kwam hij pas veel later achter de mishandeling van de Gelderse merrie. De schaamlippen bleken ernstig toegetakeld.
Dat bleek na onderzoek van de gealarmeerde dierenarts, die heeft geconstateerd dat de 22-jarige Kea met een scherp voorwerp is mishandeld toen ze in een weiland bij Glimmen stond. Dat moet ongeveer tien dagen eerder gebeurd zijn, is de schatting van de dierenarts: 'Je kunt er in het begin met je hoofd niet bij. Je zoekt naar alternatieve verklaringen, maar de conclusie is dat mensen dit hebben gedaan. Waarom? Onbegrijpelijk,' zegt Wortmann.

Drama

De eigenaar vergelijkt de dierenmishandeling met mishandeling van mensen: 'Er is niet alleen fysieke schade, maar ook de psychische schade is enorm. Het paard is een stuk schuwer dan normaal, echt een drama.' Wortmann kan de mishandeling geen plaats geven en is geschokt: 'Het is zo idioot dat men zo diep in die schaamstreek is geweest.'

Getuigen gezocht

De politie zoekt getuigen van de mishandeling die vermoedelijk tussen zaterdag 19 juli 20 uur en zondag 20 juli 13.30 uur plaatsvond. Kea heeft het overleefd en maakt het naar omstandigheden goed. Iets meer dan een week voor het incident werd een paard in Tolbert ook slachtoffer van mishandeling. De verwondingen die zijn toegebracht aan het paard in Glimmen passen in een reeks bloederige verwondingen die de afgelopen jaren door het hele land is aangericht.