Gronings bedrijf zoekt honderden druivenplukkers

Twee weken hard werken in één van de mooiste wijnstreken van Frankrijk. Het Groninger bedrijf Appellation Contrôlée is dringend op zoek naar mensen die het wel zien zitten om in september druiven te plukken.
Appellation Contrôlée, kortweg Apcon, is één van de weinige bedrijven in Nederland die bemiddelt tussen de Franse wijnboeren en plukkers. En dat al twintig jaar.

Hard werken

Het is hard werken, beaamt Hans Moerkerk van Appellation Contrôlée: 'Je moet veel krom staan en vroeg beginnen, maar mijn vrouw heeft vorig jaar nog geplukt terwijl ze zes maanden zwanger was, dus het is te doen.' Volgens hem is het een onvergetelijke ervaring in een internationaal gezelschap waar plukkers vaak contacten aan overhouden.

Machinaal

Moerkerk: 'In het verleden konden we soms wel vijfhonderd mensen plaatsen.' Inmiddels stappen steeds meer boeren over op machinaal plukken, maar toch heeft hij dit jaar nog ongeveer driehonderd plukkers nodig. Die komen terecht op boerderijen waar ook voor knap onderdak en sanitair is gezorgd en eten: een ontbijt, bij veel boeren nog een soort tweede ontbijt op het veld en twee uitgebreide warme maaltijden (met wijn). 'Dat lijkt allemaal misschien wat veel, maar je hebt het voor dit werk nodig.'

Inschrijfgeld en reiskosten

Moerkerk verwacht van geïnteresseerden wel een investering. Ze moeten niet alleen bereid zijn hard te werken, maar ook 99 euro inschrijfgeld plus de reiskosten betalen. 'Als je veel geld wil verdienen, kun je het beste via een uitzendbureau in Groningen in een fabriek aan het werk. Als je een leuke tijd wilt beleven tijdens je werkvakantie, dan moet je bij ons zijn. Je verdient zestig euro per dag. Als je vier dagen aan het werk bent, ben je uit de kosten'.