Stad wil 'criminele' coffeeshop Upper 10 sluiten

De gemeente Groningen wil de exploitatievergunning van coffeeshop Upper 10 in de Steentilstraat intrekken. Upper10 zou zich bezighouden met criminele activiteiten en zou daarom de deuren moeten sluiten. De zaak kwam dinsdag voor de rechter.
'Witwassen en drugshandel'
De gemeente beticht de coffeeshopeigenaar van witwaspraktijken, drugshandel buiten de coffeeshop om en zelfs van betrokkenheid bij internationale drugshandel.

Bibob
De gemeente baseert zich op een onderzoek van het bureau Bevordering Integriteitsbeoordelingen Openbaar Bestuur (Bibob). Uit telefoontaps en getuigenverklaringen zou blijken dat er 'ernstig gevaar bestaat' dat de exploitatievergunning wordt gebruikt om strafbare feiten te plegen. En dan mag de gemeente die intrekken.

Nieuwe aanwijzingen
In november stonden de beide partijen ook al voor de rechter. De eigenaar vocht de voorgenomen intrekkingen van de vergunning door de gemeente aan. Met succes. De rechter stelde toen alleen vast dat de coffeeshopeigenaar een strafblad heeft en concludeerde dat er geen reden was om de exploitatievergunning in te trekken. De gemeente zegt nu nieuwe aanwijzingen te hebben.

Bodemprocedure
Advocaat Geert-Jan Knoops van de coffeeshopeigenaar vroeg de coffeeshop open te houden zolang de bodemprocedure loopt. Die is door de man gestart om aan te tonen dat hij de vergunning niet misbruikt en dat het Bibob-onderzoek niet deugt. Bij sluiting zouden veertien medewerkers hun baan kwijtraken en zal de schade voor eigenaar aanzienlijk zijn, aldus Knoops.

De rechter oordeelt binnen twee weken.
Deel dit artikel:

Recent nieuws