Partij voor de Dieren wil verbod palingvisserij

De Partij voor de Dieren stelt de twee palingvissers in het Lauwersmeer verantwoordelijk voor de afnemende visstand in het Lauwersmeergebied.
Bijvangst

In vragen aan het provinciebestuur pleit de partij voor een verbod op palingvisserij omdat naast palingen ook veel andere vissoorten, zoals snoekbaars en karper terecht komen in de fuiken. Een kilo paling levert zo vele kilo's bijvangst op, die illegaal wordt meegenomen of dood overboord gaat, zegt de Partij voor de Dieren. Het ecologisch evenwicht in het Lauwersmeergebied zou daardoor onder druk komen te staan. Daar zijn ook zeldzame soorten als de otter en de zeearend de dupe van, want die kunnen door de overbevissing steeds moeilijker aan voedsel komen.

Beter beschermen

Statenlid Kirsten de Wrede: 'Een paar beroepsvissers brengen het ecologische evenwicht in het gebied nu echt in gevaar. De palingvisserij is sowieso al een uitermate roofzuchtige manier van vissen, gezien de hoge bijvangst. Wij willen graag van Gedeputeerde Staten horen wat zij gaan ondernemen om de natuur in het gebied beter te beschermen.'

Verrassing

Het voorstel van de Partij voor de Dieren heeft palingvisser Gaele Postma uit Zoutkamp verrast. De palingvisserij is volgens Postma belangrijk voor Zoutkamp en het Lauwersmeergebied. Hij bestrijdt dat zijn activiteiten de natuur schaden.