Kerkje Garsthuizen maakt plaats voor infocentrum

De diverse reddingspogingen hebben niet mogen baten: het kerkje in Garsthuizen gaat tegen de vlakte.
Het voormalig godsdiensthuis gaat nu definitief plaats maken voor een informatiecentrum waar de Stichting Oude Groninger Kerken bezoekers kan ontvangen. Dat moet een markant gebouw worden, zegt Jur Bekooy van de stichting. 'We hebben natuurlijk altijd monumentale kerkgebouwen en we willen een gebouw waar heel veel flexibiliteit in presentatie zit. Het wordt geen museum.'
De afgelopen jaren hebben vrijwilligers van de stichting Restauratie Kerk Garsthuizen geprobeerd het gebouw te behouden. Vorig jaar was er nog sprake van een verbouwing tot informatiecentrum, maar na uitgebreid bouwkundig onderzoek bleek dat restauratie onbegonnen werk was. Bovendien is de kerk zelf geen monument, in tegenstelling tot veel andere kerken in onze provincie. Het fundament, het orgel en een aantal grafstenen zijn wel het behouden waard. De toren niet, die is enige tijd geleden al verwijderd.
De plannen zijn nog in een vroeg stadium. De architect van het nieuwe pand is nog niet eens uitgekozen. Wanneer het kerkje van Garsthuizen wordt gesloopt is ook nog niet duidelijk, er kan namelijk deze maand nog bezwaar worden gemaakt tegen de sloopvergunning.