Ontruiming dertien huizen na aardbevingen

In Warffum hebben dertien huizen in één straat zoveel aardbevingsschade opgelopen dat ze volledig ontruimd moeten worden.
De bewoners van de Helmer Molemastraat worden vier tot zes weken elders ondergebracht. Hun spullen worden tijdelijk opgeslagen. Vervolgens worden de zogenoemde Jarinowoningen hersteld. De schade ligt per woning tussen de 30.000 en 40.000 euro. Inmiddels zijn drie woningen hersteld, terwijl er één nu wordt aangepakt. Het is onduidelijk wanneer de andere huiseigenaren aan de beurt zijn.

Project
Het probleem is dat de NAM de geschakelde huizen in vier blokken niet als één project aanpakt. Zo hebben bewoners allemaal een andere schadetaxateur en zijn verschillende aannemers actief. Het gevolg is dat ze elk hun eigen strijd moeten voeren.

De bewoners balen ervan dat de zaak niet centraal wordt aangepakt. 'Het had gewoon centraal geregeld moeten worden. Nu is de aanpak van elk huis anders, terwijl de schade wel op hetzelfde neer komt', verzucht Els van Zuiden, één van de gedupeerden.

Planmatig
Een woordvoerder van de NAM laat weten dat weldeglijk sprake is van een planmatige aanpak. Hij wijst er op dat de keuze is van de bewoners om zelf een aannemer te kiezen. De woordvoerder benadrukt dat de huizen allemaal op dezelfde wijze worden aangepakt.

De bewoners vinden dat het hele proces lang duurt, nadat in mei vorig jaar duidelijk was geworden dat er met alle huizen iets aan de hand was. Volgens de woordvoerder van de NAM komt dat doordat de schademeldingen los van elkaar binnen zijn gekomen, waardoor het even duurde voordat duidelijk werd dat er een verband tussen deze schadegavllen was.

Johannes Kuiper heeft ook nog geen duidelijkheid wanneer hij zijn huis uit moet. 'We zijn al anderhalf jaar bezig. Dit gedoe brengt heel veel stress met zich mee. Mijn bloeddruk begint door die onzekerheid behoorlijk te stijgen', zegt hij.


Meer over dit onderwerp:
dossieraardschok
Deel dit artikel:

Recent nieuws