Bunkers met chemisch afval opengebroken in Stadskanaal

Het voormalige Philips-terrein aan de Elektronicaweg in Stadskanaal is nog altijd niet gesaneerd. Op het terrein ligt een grote hoeveelheid chemisch afval opgeslagen.
Volgens burgemeester Baukje Galama ligt het afval veilig achter slot en grendel en bestaat er geen direct gevaar voor de volksgezondheid. Maar uit onderzoek van RTV Noord blijkt dat de bunkers met chemisch afval zijn opengebroken en vrij toegankelijk zijn.

TCN Sig Real Estate
Het terrein aan de Electronicaweg werd in 2005 door Philips voor het symbolische bedrag van 1 euro verkocht aan vastgoedmaatschappij TCN Sig Real Estate. Philips stelde een half miljoen euro beschikbaar om het terrein te saneren. Daarnaast verstrekte de bank een hypothecaire lening van 7 miljoen euro. Maar het geld werd door het vastgoedbedrijf geïnvesteerd in andere projecten. Negen jaar later is het bedrijf failliet en is het Philips-terrein nog altijd niet opgeruimd.

Krakers
Sinds het faillissement van de eigenaar staan de gebouwen leeg en wonen er krakers op het terrein. 'Het slaat je op de keel. Na een korte tour moet je echt ophouden met het bekijken van al het chemisch afval. Het is te heftig', aldus Johan Engels.

De bunkers met chemisch afval zijn volgens de krakers opengebroken door mensen die er illegaal afval hebben gedumpt. Bovendien lekken er chemische vloeistoffen uit een aantal opslagtanks. 'Er is kennelijk geen behoefte om in te grijpen. Niet van de kant van de curator en de politie, maar ook niet door de gemeente.'

Burgemeester Galama
Om welke stoffen het gaat en hoe schadelijk ze zijn voor de volksgezondheid is niet bekend. Ook burgemeester Galama is dus niet op de hoogte van de huidige stand van zaken. 'Wij zijn als gemeente geen eigenaar en ook ik mag op andermans terrein geen controles uitvoeren. We hebben overleg met de curatoren om stappen te maken. Want zoals het terrein er nu bij ligt dat wil de gemeente niet, dat willen de bewoners niet en dat willen de bedrijven in de omgeving ook niet.'

Toekomst
Hoewel het voormalige Philips-terrein nog geen eigendom van de gemeente is, worden er achter de schermen wel gesprekken gevoerd. 'Wij zijn met partijen die geïnteresseerd zijn om samen met ons het Mercuriuspark aan te pakken in overleg. Ook over de sanering van het terrein', aldus burgemeester Galama. Maar voor het zover is willen de curatoren eerst dat de krakers het terrein verlaten. Daarom dient er donderdag een kort geding voor de rechtbank in Groningen.
Deel dit artikel:

Recent nieuws