GroenLinks eist actie GS na bevingen Hoogezand

De Statenfractie van GroenLinks eist dat Gedeputeerde Staten in actie komen na de aardbevingen van maandagochtend bij Hoogezand. De partij vindt dat het college aan de bel moet trekken bij minister Kamp van Economische Zaken.
GroenLinks is ervan overtuigd dat de aardbevingen zich aan het verplaatsen zijn sinds vijf gasputten bij Loppersum grotendeels zijn afgesloten. Eerder kondigde de PvdA-kamerfractie ook al aan vragen aan de minister te zullen stellen.

Terugschroeven
Wat GroenLinks betreft worden er direct maatrgelen genomen. Daarbij is er volgens de partij maar één oplossing: het verder terugschroeven van de gaswinning in Groningen.

De partij wijst er ook op dat minister Kamp nog geen definitief gasbesluit heeft genomen, terwijl hij had toegezegd dat in augustus te zullen doen. Dat gasbesluit moet een reactie zijn op de honderden zienswijzen die tegen Kamps ontwerp-gasbesluit zijn ingediend. 'Ondertussen is het 1 september en is er nog steeds geen definitief besluit, terwijl de zware beving in Huizinge inmiddels al twee jaar geleden is', aldus een woordvoerder van de Statenfractie.

GBB ziet verband
Ook de Groninger Bodem Beweging (GBB) is er van overtuigd dat er een verband bestaat tussen de zware bevingen van maandagochtend bij Hoogezand en het gedeeltelijk sluiten van vijf gasputten bij Loppersum. Het probleem is zich volgens de belangenorganisatie aan het verplaatsen: 'Wij zijn bang dat de problematiek zich naar het zuiden van het veld verplaatst. Zelfs veel sneller dan de NAM iedere keer beweerd. Als je de kaartjes naast elkaar legt van vorig jaar en dit jaar, dan zie je al een redelijk verschil. Dus als het zich echt verplaatst, dan had het sluiten van de putten bij Loppersum weinig zin', aldus Daniëlla Blanken namens de Groninger Bodembeweging.
Deel dit artikel:

Recent nieuws