Gevaarlijke schoorsteen Ezinge definitief tegen de vlakte

De oude schoorsteen van de voormalige zuivelfabriek in Ezinge is binnenkort definitief verleden tijd. De fabriekspijp levert volgens de gemeente Winsum een gevaar op voor de omgeving.
'Schoorsteen is gevaarlijk'
Genoeg reden voor Winsum om de in slechte staat verkerende pijp tegen de vlakte te werken. 'Restauratie is financieel geen haalbare optie zodat alleen sloop een optie is', aldus burgemeester Rinus Michels. 'Er vallen nu veel stenen naar beneden en de schoorsteen is gevaarlijk'. Een flinke herfststorm zou de schoorsteen omver kunnen blazen.

Jarenlang heeft de stichting Behoud Schoorsteen Ezinge geprobeerd de fabriekspijp te redden. Maar dit verliep zeer problematisch. Zo zijn er diverse rechtszaken geweest en is een paar jaren geleden de restauratie stil gelegd. Het geding was aangespannen door de buurman van de schoorsteen, het bedrijf Doornbosch. Die vond dat er niet volgens de regels gewerkt zou worden.

'Schandalig besluit'
De stichting noemt het besluit om de schoorsteen te slopen schandalig. Ze vindt dat de gemeente te weinig heeft gedaan om het oude bouwwerk te redden. Tot op het laatste moment is de stichting bezig geweest met een reddingsplan. 'De schoorsteen hoort bij Ezinge', aldus voorzitter Harri Ferwerda. 'We hadden de Friese stichting DBF, die al vele historische bedrijfspanden heeft weten te redden, weten te interesseren voor het hele zuivelcomplex. Echter de gemeente heeft niet serieus gereageerd op dit plan.'

De gemeente gaat proberen de sloop kosten te verhalen op de stichting, maar Winsum zal dit waarschijnlijk zelf moeten betalen. Wanneer de sloop gaat beginnen is nog niet duidelijk.
Deel dit artikel:

Recent nieuws